Традициите при обредните хлябове и тайните на писаните ракли в Етнографския музей във Варна


Традициите при обредните хлябове и тайните на писаните ракли в Етнографския музей във Варна
10 Ноември 2023, Петък


Сватбата е един от най-важните поводи в живота на българина, за който се приготвя празничен хляб

Автор: Деница Герчева

Етнографският музей във Варна се помещава във възрожденска къща построена около 1860година, зад вратите му  е подредена богата експозиция, свързана с културата и бита на хората от варненския край от края на 19, началото на 20 век. Сградата е разположена  на три етажа, като на всеки един са отделени кътове за демонстрации на основните поминъци на българите от Варненско и всичко свързано с животът на местния човек.

На втория етаж е богатата експозиция, свързана с живота и бита на населението от варненския регион. По-специално място обаче ще обърнем на обредните хлябове, които са неизменно свързани с българската трапеза за тях повече ще ни разкаже главният уредник на музея Татяна Щерева.

Безспорно най-колоритните и изпълнени със символи за коледарските кравай, коледните обредни хлябове и най-вече хлябовете за Великден, където пазителят на семейството – змията, отново е незименна част от украсата на краваите за Възкресение Христово. Освен за календарните ни празници, обредни хлябове са се правили и за семейни празници. Сватбата е един от най-важните поводи в живота на българина, за който се приготвя празничен хляб.

Експозицията в етнографския музей във Варна ни показва колко трудолюбив е българинът, държащ на обичайте си и на празниците в народния календар, опазващ прилежно вещите си, за да могат след повече от половин век да са пред очите ни, за да видим как са живеели хората от онова време и по-специално населението от Варненския край.

Раклите са експонат, който се отличава със своите естетически качества и може да бъде видян в дома на всяка стопанка. Раклите, наречени още сватбени сандъци, имат своето голямо значение в живота на жената. Музейният специалист Светлозара Колева ще ни разкаже за два типа ракли, които се отличават със своите характеристики. 

Първоначално този тип ракли, проникват в страната ни следствие на засилените търговски връзки между българските земи и град Брашов, Румъния, където по време на възраждането за живяли много българи. С влизането на раклите в България те са били притежание само на по-богати фамилии. Преди раклата като мебел, тя отдавна е съществувала в бита на българина чрез горянските мебели.

Раклата като мебел има много символно значение и се свързва със сватбата и с младоженката. Всяка мома, която наближи женитбена възраст се подарява ракла. В изключително добро състояние са запазени сватбените ракли в етнографския музей, които са особено ценен предмет.

Многообразна е експозицията от предмети в етнографския музей във Варна, който с всяка година привлича все повече хора, а отскоро в музея работи киоск. Той е позициониран на първия етаж с цел хората в неравностойно положение да имат възможност виртуално да се запознаят с изложбените зали на втори и трети етаж. Киоскът е закупен и въведен по програма на национален фонд култура за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти 2022.

Затваряйки вратата след себе си, оставяме много неразказани истории, свързани с Варненския край и всеки който иска да ги научи, може да посети Етнографския музей във Варна, символ на живота на местните хора от цяла една епоха.

Повече за Етнографския музей във Варна можете да научите от документалната поредица на телевизия СКАТ, ТУК.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки