Фабрика за капачки иска земята, предоставена от държавата на „Аудиовидео Орфей“


Фабрика за капачки иска земята, предоставена от държавата на „Аудиовидео Орфей“
Снимка: isofia.bg
07 Декември 2023, Четвъртък


Заради фундаменталното си значение за българското кино единственото държавно киностудио иначе е в списъка за забрана за приватизация 

Автор: Десант

Единственото държавно киностудио „Аудиовидео Орфей“ е под угроза от изчезване. Съдбата на студиата ще се решава в понеделник, 11 декември, от българския съд в дело, в което някога приватизирано държавно дружество за производство на капачки претендира собствеността върху
единствената земя, предоставена от държавата на „Аудиовидео Орфей“ и на която се създава киноизкуство.

Студиата е основана през 1995 г. от един от най-големите български режисьори и научни иноватори Въло Радев, автор на любими на българската публика филми като „Крадецът на праскови“, „Цар и генерал“, „Осъдени души“, „Адаптация“. Принципал на дружеството е Министерство на културата.

„Има реална опасност това дружество да спре да съществува. 30-те декара могат да бъдат загубени, както са загубени над 400 дка от земята, която е апортирана в „Аудиовидео Орфей“ след загубата на киноцентъра. Киностудиото е на практика с национално значение - единственото държавно студио, което зад гърба си има 30 български игрални филми, дигитализирани, реставрирани и субтитрирани на шест езика и за глухонеми хора. Заради фундаменталното си значение за българското кино „Аудиовидео Орфей“ е в списъка за забрана за приватизация.

Дружеството е и единственото, което има опит в дигитализация и реставрация на нематериално културно наследство. Няма друга такава организация с подобен опит, това е културна институция, в което младите хора правят своите стъпки в киното. Нека не го губим, защото то е на държавата и на всички нас!”, обясни на специална пресконференция в БТА днес Павел Павлов, изпълнителен директор на  „Аудиовидео Орфей“.

На срещата с журналисти, за да изразят подкрепата си,, присъстваха известни културни дейци и представители на гилдията, сред които актьорите Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, Стоян Цветков, както и Радослав Марков, международно признат специалист по дигитализация на аудиовизуално изкуство.

В спорния имот, за който се води дело от години, са съсредоточени всички студия, визуален архив от филми и креативни дейности. Касае се за 30 декара, които държавата преди близо 30 години е предоставила за българска култура и за създаване на аудиовизуални продукти. Тогава с решение на Министерски съвет се преценява, че в центъра на София няма място индустриално производство на капачки и то е преместено в Кричим, като съществувалата тогава фабриката е задължена да предаде собствеността на тогавашния Комитет по културата, днес Министерство на културата.

През 90-те години на миналия век фабриката за капачки е приватизирана. През годините собствениците на завода се променят неколкократно. Фирма, която е настоящ собственик, претендира, че предоставените преди десетилетия за кинопродукция 30 декара не са на българската култура и изкуство, а са частни и нейни.

Теренът се намира в широкия центъра на София, в непосредствена близост до Интерпред и ако се отнеме от „Аудиовидео Орфей“, бързо може да се превърна в поредния огромен жилищен комплекс. Подобно място за българското кино и култура едва ли повече ще може да бъде отредено.

Съдът на първа инстанция отсъжда, че имотът не е собственост на „Аудиовидео Орфей“, като заключава, че описаните актове на държавни органи, с които е предоставен имота за база за създаване на аудиовизуални произведения и това предназначение дори е отразено в регулационния план, не представляват актове, с които се предоставя собственост.

Понастоящем делото се намира на втора съдебна инстанция и е налице реална опасност първоинстанционното решение да бъде потвърдено и имотът да бъде безвъзвратно загубен не само като собственост на „Аудиовидео Орфей“, но и като единствена съществуваща материална база за създаване на ново българско кино и за съхранение и на създадения вече кин фонд.

„Ако не се реши проблемът, ще сложим голям кръст на българското аудиовизуално наследство и всички филми и предавания, които знаем, ще изчезнат. Ще бъдем вероятно единствената държава, която си е зачеркнала по такъв начин архива. Съдбата на „Орфей” е част от този пъзел, който държавата не иска да реши”, каза на пресконференцията специалистът по дигитализация на аудиовизуално изкуство Радослав Марков.

Ще бъде загубена възможността и за дигитализация, реставрация и съхранение на  националния филмов фонд по Плана за възстановяване и развитие, предвиждащ финансиране на стойност 68 милиона лева. „Аудиовидео Орфей“ има капацитет и компетенции да реализира проекти по Плана, но само ако продължи да съществува.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки