Откриха извънземен метал в древно съкровище


Откриха извънземен метал в древно съкровище
Снимки: Исторически музей - Вилена, Испания
01 Март 2024, Петък


То е намерено в Испания още преди 60 години

Автор: Десант

Нов анализ на съкровище от Бронзовата епоха, намерено в Испания преди 60 години, установява, че част от предметите в него са изработени от метеоритно желязо. 

„Съкровището от Вилена“ е намерено през 1963 г. и се състои от близо 60 бутилки, купи и украшения от злато, сребро, кехлибар и желязо. 

След време изследователите забелязали необичайни детайли в образците от желязо. Една невзрачна гривна и ръждясала куха полусфера, украсена със злато, сякаш не се вписвали в колекцията. Находки те били описани като изработени от тъмно олово. Те били покрити с напукан железоподобен оксид.





Сега учените изяснили, че желязото в тези артефакти, не е добито от земята, а от метеорит, паднал от небето преди около милион години. Използваната за целта масспектрометрия показала, че използваната за изработването им сплав е съпоставима с метеоритно желязо. 

Експертите са категорични, че получената информация открива нова глава в историята на технологиите и обработката на металите в древна Иберия и сочи, че местните майстори са били много по-умели, отколкото се е предполагало досега.

Публикации по този повод припомнят, че Иберийският полуостров е влязъл в желязната ера към 850 г. пр. Хр., но златните експонати от съкровището на Вилена са датирани в периода от 1500 до 1200 г. пр. Хр.


В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки