Изложба в старозагорската регионална библиотека разкрива чрез фотоси и акварели магията на маскарадните игри


Изложба в старозагорската регионална библиотека разкрива чрез фотоси и акварели магията на маскарадните игри
Снимки: Община Стара Загора
22 Март 2024, Петък


Това, което обединява изложените творби, е желанието да се улови вечното и непреходното

Автор: Десант

Във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора бе открита изложба, разкриваща чрез фотоси и акварели магията на маскарадните игри. 

По този повод дългогодишният директор на галерията в Града на липите проф. Марин Добрев поздрави акад. Крум Георгиев - основен организатор на събитието.

„Десетилетия наред акад. Георгиев е призовавал да запазим традициите и българския дух. Тази изложба, която ни събира сега, носи точно тези послания. Акварелът дава възможност да се търси срещата между реалното и нереалното, между митовете и легендите. Надежда Кутева ни представя творби от различни региони, показва ни смисъла на ритуалите и богатството. Тя улавя ритъма на онова, което носи характера на това тайнство. От друга страна, фотографиите на Жейна Желева отдавна надхвърлят онова, което ние наричаме репортерска работа. Много хора снимат, но малко са онези, които намират същността в снимката. В нейната работа се вижда онзи стремеж, улавящ страстта на хората в костюмите, тяхната нагласа“, обобщи по време на откриването проф. Добрев.



Той допълни, че онова, което обединява фотографиите и акварелите, е именно желанието да се улови вечното и непреходното.

За всяка снимка е посочен регионът, от който произхожда маската на фотоса.



Надежда Кутева сподели, че страстта й към рисуването на кукери е от повече от 30-годишна.

34 фотоса показва дългогодишният фотограф на Община Стара Загора Жейна Желева. Те са заснемани през последните 18 години от професионалната й кариера, по време на традиционния за Града на липите Фестивал на маскарадните игри.



Изложбата на акварели може да бъде разгледана до 25 април, а фотосите традиционно ще бъдат дарени за фонда на библиотеката.

Източник: Община Стара Загора


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки