Най-запазеният в света скелет на прадядото на слоновете „обитава“ петия етаж на Софийския университет


Най-запазеният в света скелет на прадядото на слоновете „обитава“ петия етаж на Софийския университет
27 Март 2024, Сряда


Почти неоткриваем, там се намира тънещият в мизерия Музей по палеонтология

Автор: Дина Харизанова

Седемметров скелет на праисторически мастодонт „обитава“ петия етаж на Софийския университет. Там се намира малко известният Музей по палеонтология. Според неговия уредник по-голямата част от студентите и дори работещите в самия вуз не само не са виждали, но не са и чували за него.

Във фейсбук страницата „ПроСтранство“ е публикуван интересен коментар за неговото състояние. Ето част от написаното:

„Случайно преди време бях прочела в интернет за този музей. Това ми беше трети опит да го посетя и първи успешен. Първия път дойдохме с децата в събота, но се оказа, че не работи през почивните дни. Втория път вече в работен ден обиколих какви ли не коридори и етажи, докато не се озовах на съвсем друг пети етаж и нямах повече време да го търся.

Третия път, вече подкрепена от още две поколения жени (майка ми и дъщеря ми), не се отказах въпреки обезсърчителните знаци. Този път поне охраната беше чувала за музея и даде насоки, но когато намерихме Северно крило, липсваше бутон за пети етаж на асансьора (табели разбира се все така нямаше).

Студентите до нас, които всеки ден са там, бяха убедени, че сме се объркали: „тук няма пети етаж“. Тъмното прашно стълбище нагоре също крещеше, че не сме на прав път, както и дебелите заключени решетки... Но се оказа, че точно така се стига до музея.



Вече бяхме решили, че е затворен (макар да бяхме в точните часове от оскъдното работно време) (а то е  от понеделник до петък 10-12 и 13-16 ч., б.р.) и показах внушителния скелет на дъщеря ми през решетките. Но тогава дойде един любезен, макар и силно изненадан господин, и с леко недоверие попита: „Да не би да искате да разгледате музея?“. Отговорихме утвърдително, той направи някаква магия (с дистанционно) и решетката се отключи.

Почувствахме се като в истинска приказка – бяхме намерили тайно място, за което никой не знае, а там се криеше цял един вълшебен свят. Скелети на праисторически животни, двуметрови бивни, стотици вкаменелости, зъби на динозаври (с кариеси), огромна препарирана игуана, вкаменелост на древен делфин – това са само част от чудесата, които ще откриете там.

Най-любопитен е почти изцяло автентичният, реставриран в продължение на седем години, скелет на дейнотериум (прапрадядо на слоновете). Размерите му са внушителни – близо 7 м дължина и 4,20 м височина. Смята се, че скелетът е принадлежал на възрастен екземпляр (около 45-годишен), който е живял преди около 10 млн. години. Намерен е през 1965 г. край Асеновград и се счита за най-запазения в света“.



По-нататък от поста разбираме, че музеят съществува вече повече от 60 години, но поддръжката и интересът към него са изключително слаби. Състоянието му също е отчайващо – мухъл по стените, почти изгнили витрини, избледнели табели...

„Нека попречим на музея да изчезне постепенно като мамутите и динозаврите. Защото за да има светът ни бъдеще, трябва добре да познаваме миналото му“, призовават в социалната мрежа от „ПроСтранство“.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки