„Грийнпийс“ – България: Опасен газов проект в Румъния застрашава екосистемата на Черно море и нашите брегове


„Грийнпийс“ – България: Опасен газов проект в Румъния застрашава екосистемата на Черно море и нашите брегове
Кадър от акция на „Грийнпийс“ – Румъния срещу проекта
29 Април 2024, Понеделник


„Нептун Дийп“ ще доведе до допълнителен климатичен натиск, който е в противовес с климатичните цели на Европа

Автор: Десант

Проектът на OMV „Нептун Дийп“ е заплаха и за здравето на българските граждани и за туризма на Черноморието, категорични са от „Грийнпийс“ – България. От природозащитната организация  призоваваг за спешни действия спрямо заплахата от мегапроекта за добив за газ. Той е опасен за екосистемата на Черно море, както и за целите за климатична неутралност на Европа, категорични за природозащитниците.

В становище, изпратено към Министерството на околната среда и водите, „Грийнпийс“ – България изразява остри критики към „Нептун Дийп“ и компанията OMV, която иска да добива газ в румънските води на Черно море. 

От там са на мнение, че МОСВ трябва да вземе активно участие в процеса по трансгранична консултация за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), като не одобри предоставения от румънска страна доклад.



Природозащитниците се притесняват, че конструирането на „Нептун Дийп“ би довело до негативни ефекти върху застрашените видове муткур и средиземноморски буревестник. 

Освен това, във водите на Черно море ще бъдат изхвърлени  над 5 млн. кубични метри отпадъчни води, които лесно биха стигнали България заради естествените течения в Черно море. Рискът от аварии в подобни платформи е огромен поради воените действия в Украйна.

Румънските власти не предоставят информация за изследванията за екотоксичност на проекта, което повдига сериозни опасения за здравето на българските граждани и живота в Черно море.

На българските граждани не е предоставен реален достъп до обществени консултации, тъй като такива ще се извършат единствено в Каварна и никъде другаде.

„Грийнпийс“ – България призовава гражданите да изпратят писмо до МОСВ, с което изразят своите опасения от проекта за добив на газ на OMV. Публичното му обсъждане ще се проведе в Каварна на 15 май.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки