С „Пеперуда“ и „Герман“, с рибена чорба и миди с булгур, Бургас ще отбележи за първи път летния Никулден


С „Пеперуда“ и „Герман“, с рибена чорба и миди с булгур, Бургас ще отбележи за първи път летния Никулден
Възстановка на обичая „Герман“. Снимка: РИМ-Бургас
07 Май 2024, Вторник


Програмата за празника ще предложи много изненади за жителите и гостите на морския град

Автор: Десант

В българската народна традиция летният Никулден, наречен още „Свети Никола Летни“ и „Сухи свети Никола“, се тачи против градушка и за предизвикване на дъжд. Тази година за първи път празникът ще бъде отбелязан в Бургас. Това ще стане на 9 май, а програмата ще предложи много изненади за жителите и гостите на морския град.

В селищата на тронките в Западна Странджа характерния за летния Никулден обичай „Пеперуда“ се съчетава с „Герман“ и затова е по-богат, с повече обредни лица. Като част от празничната програма в бургаския Етнографски музей самодейките от Фолклорна група „Тронки“ – село Момина църква, ще възпроизведат ритуалите за дъжд и плодородие, изпълнявани по време на „Пеперуга“ и „Герман“ – така, както традицията се е предавала от поколение на поколение вече 150 години. 

Посетителите ще имат възможността да чуят песните, които се пеят, да научат за „пеперугиния хляб“ и да видят глинената фигура на Герман. В празника ще вземе участие и Професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ с главен художествен ръководител Марио Егов.

На централния площад „Тройката“ популярният майстор готвач Иван Звездев ще приготви вкусни морски ястия, като рибена чорба по специална рецепта, от която ще бъдат раздадени безплатно на присъстващите 1400 порции.

Другият специалитет за ценители, който той ще забърка, е миди с булгур. От това ястие за дегустация ще бъдат изготвени 300 порции. А в специален пункт на площад „Тройката“ ще се раздадат  2500 порции миди по бургаски.

Освен храната, за летния Никулден е осигурено и пиво. Производителите на бирата с марка „Бургаско“ ще предоставят за гостите на празника 2000 чаши от пенливата напитка безплатно.

Вечерта празникът градусите на празничното настроение ще вдигне концерт на пл. „Тройката“ с участието на група „Молец“ и Веселин Маринов.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки