Студенти измътиха в инкубатор фазани и кеклици


Студенти измътиха в инкубатор фазани и кеклици
Снимка: Община Стара Загора
07 Май 2024, Вторник


Яйцата са снесени от обитателите на старозагорския зоопарк

Автор: Десант

Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет в Града на липите 21 яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра „Животновъдство“, секция „Птицевъдство“, положиха усърдни грижи за излюпването им и след точно 21 дни престой в инкубатор, под грижите на доц. д-р Христо Луканов, на бял свят се появиха малките.

Сега те се върнаха „у дома си“ в Зоопарк Стара Загора, където се чувстват много добре. 

Фазаните (Phasianus) са род птици от семейство Фазанови, разред Кокошоподобни. Те се характеризират със силен полов диморфизъм, перата на мъжките са оцветени в ярки цветове, някои видове имат богато кръвоснабдени области по главата, обикновено са по-големи и имат по-дълги опашки. Мъжките вземат участие в грижите за малките.

Тракийският кеклик (Alectoris chukar) е птица от семейство Фазанови. Има слабо изразен полов диморфизъм. Мъжките са сиво-кафяви отгоре, а отдолу тялото е белезникаво с тъмни напречни препаски по слабините. Гърдите са сиви, под брадичката и по гърба са кремави, оградени с черна огърлица от перца. Перата на ушите са ръждиво – кафяви на цвят. Женските са малко по-дребни, с по-еднообразно оперение на главата. Мъжките, за разлика от женските, имат шпора на стъпалото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки