На разходка по ул. „Вегетарианска“ през Коледните пости


На разходка по ул. „Вегетарианска“ през Коледните пости
17 Ноември 2016, Четвъртък




Автор: Яна Славянска

Не само хора се срещат с по-нестандартни и дори куриозни имена – като едни от най-новите, които изровиха от ЕСГРАОН през миналата година: Букетка Градинарова, Изгрев Топков, Лимонка Крушовска, Марулка Сланинкова, Ягода Вампирска и пр.

Има и улици, чиито названия са уникални и могат да предизвикат усмивки. Като ул. „Вегетарианска“, която е единствена в света, наречена така. Намира се в Пловдив, в близост до знаковия за града Гребен канал, и до парка с твърде чиновническото название - "Отдих и култура".

Всъщност крушка си има опашка. Защото някога тук се заселват заклети последователи на Дънов и Лев Толстой – едни от най-ярките пропагандатори на вегетарианството, които си правят кооператив и засаждат в околността декари със зеленчуци и овошки, с които да изхранват своеобразната си комуна.

Така се създава цял Вегетариански квартал, който приютява най-голямото вегетарианско общество в страната ни от началото на миналия век. Подобни вегетариански комуни създават и толстоистите в днешното село Ясна поляна (тогава Алан кайряк), в созополското село Индже войвода (някога Урумкьой) в луковитското Дерманци, севлиевската Върбовка, във Варна и Пазарджик.

Земята, която пловдивските последователи на отказа от месо купуват, е част от  бившия чифлик на Елена Киндендиоглу, свидетелства изследователката Димитрия Вангелова – Иванова в книгата си „Старият Прослав 1855 – 1955” (така се казва и днешният пловдивски квартал, където се намира улица „Вегетарианска“). 

„В началото никак не им е лесно – те срещат неразбиране у селяните, които угояват свине, колят агнета, телета, кокошки и зайци. Освен това, те си навличат неодобрението на местните и с това, че работят и в неделя и не ходят на черква”  – пояснява краеведката, която е и бивша жителка на квартала.



Стари кадри с членове на някогашния вегетариански кооператив

Край на вегетарианския колектив слага народната власт след Девети септември. Тогава земеделското министерство със специално писмо обявява стопанството за „демонстративно” и лека-полека го превръща в стандартно ТКЗС.

Все пак любители на растителната храна продължават да се заселват в „Прослав“ чак до края на 50-те години на ХХ век. Но дали днес на улица „Вегетарианска“ живеят вегетарианци никой не може да каже.

Пък и в самото й начало има голяма квартален ресторант-градина, чийто персонал не може да се оплаче от липса на клиенти. Имат и доста поръчки за доставки по домове и офиси на приготвени в кухнята му блюда.

Заведението е наречено „Ореха“ и в менюто му, дори и сега – в периода на 40-дневните Коледни пости, задължително всеки ден присъстват шкембе чорбата и пилешката супа, а сред основните ястия се срещат и пиле по жътварски, и свинско по ловджийски, и кебапчета, и кюфтета...



Днес менюто на кварталния ресторант предлага много ястия с месо

Но пък името на улицата остава - за да напомня, че някога кварталът е обитаван само от любители на постната храна.


В категории: Новини , История , Населени места , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Seven
13.01.2017 01:35:21
0
0
Simplemente si pudieras verme apdudlienaoté…. No he perdido aún mi capacidad de admiración y me regocijas infinitamente con tus relatos. Un fuerte aplauso para vos Fabi.Tu voto: 1  0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки