Ансамбъл "Загоре" почитат с концерт юбилея на своя диригент


Ансамбъл "Загоре" почитат с концерт юбилея на своя диригент
16 Януари 2017, Понеделник


Маестро Димитър Колев отбелязва и 45 годиви от началото на богатата си творческа дейност

Автор: Десант

За да почетат 70-годишния юбилей на композитора Димитър Колев Община, Стара Загора и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ организират на 28 януари концерт в чест на човека, който 40 години вече е диригент на фолклорния ансамбъл и автор на по-голямата част от репертоара му. Още повече, че тази година се навършват и 45 години от самото начало на неговата творческа дейност.

В концерта, посветен на юбиляра, който ще се състои в старозагорската Държавна опера, ще вземат участие редица работили с него солисти и състави.

Композиторът създава над 400 музикални творби за големи формации, солисти, певци и инструменталисти, като сам изпълнява на акордеон част от тях. Маестрото е работил с почти всички изпълнители от Тракия и Странджа.

По повод 55-годишнината от създаването на ансамбъл „Загоре“, Съюзът на музикалните и танцови дейци награждава Димитър Колев със Златна лира за постигнатите високи професионални успехи. А за високите му художествено-творчески постижения и за цялостната му творческа дейност е удостоен с наградата „Стара Загора”. На Националната музикална среща на акордеонистите в Калофер пък миналата година бе обявен за „Най-добър педагог в акордеонното изкуство“.

Димитър Колев е роден на 15 декември 1946 г. в Кърджали. Завършил е Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Четири десетилетия от своите 45 години творческа дейност той посвещава на общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, който е създаден през есента на  1955 г. Репертоарът му обхваща произведения от всички фолклорни области на България, а изпълнителите излизат на сцената, облечени в красиви 100-годишни костюми, изработени от незнайни самобитни майстори.






В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки