Вече болен, Дан Колов ходил на „морски бани“ в Несебър


Вече болен, Дан Колов ходил на „морски бани“ в Несебър
03 Май 2022, Вторник


Събират пари за восъчни фигури на легендарния борец и неговата майка

Автор: Диана Славчева

Най-силният българин за всички времена – легендарният Дан Колов, след като 30 години жъне успехи на ринговете по света, през 1935 г. се завръща отново на родна земя с експрес от Париж. Много е писано за неговото посрещане на гарата, както и в родното му село Сенник. Знае се почти всяка стъпка от биографията му. Но се намират и дребни и незначителни иначе факти, които са малко известни на широката публика.

Разлиствайки пожълтелите страници на някогашния вестник „Вечерна бургаска поща” от 21 август 1939 г., попадаме на кратка информация, че знаменитият борец и кечист през онова далечно лято е гостувал в Бургас. След това той прекарал няколко дена в Несебър, където ходил на „морски бани”.

Най-вероятно по това време Колов вече е болен от неизлечимата по това време туберкулоза. По-малко и година след плажуването му в Несебър – на 27 март 1940 г., Жълтата гостенка отнема живота на Краля на кеча, който изгубва последната си битка с живота само 47-годишен.

Днес родната къща на българския Кинг Конг, както често е наричан Дан Колов, има нужда от ремонт на топлата връзка между музейната си част и новата киностая, завършена по повод честването на 129 години от рождението му.



Към местното читалище е открита дарителска сметка и за събиране на средства за направата на восъчни фигури на Дан Колов и неговата майка. 



В домът на бореца има уредена музейна сбирка от вещи, снимки и архивни документи.
отразяваща неговата спортна кариера и живот. В неговата стая, която е на втория етаж, е изложен негов костюм и др.


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки