Кои са най-древните градове по света


Кои са най-древните градове по света
22 Ноември 2023, Сряда


Повечето са на територията на Близкия Изток, но в Европа за най-стар се смята Пловдив

Автор: Дина Харизанова

Не са малко градовете претенденти за званието „най-древен град в света“.  Повечето от тях се намират в Близкия Изток. Вижте кои са те:

Йерихон е един от най-известните кандидати. Той се споменава още във Вехтия Завет. Ако се вярва на археологическите находки, градът съществува от около 11 хиляди години, макар и да продължават споровете дали е бил населяван без прекъсване. Древният Йерихон се намира на около 2 км северно от съвременния, който представлява малко градче с население малко над 20 хиляди жители.



Дамаск е вторият по големина град в Сирия. Смята се, че неговата територия е населявана непрекъснато от десетото хилядолетие преди Христа насам. За първи път за него се споменава през  XV в. пр. Хр., когато е бил управляван от египетските фараони. След това става център на Дамаското царство. През вековете многократно е част от различни държави и империи. А първите християни тук се появяват сред посещаването му от апостол Павел. В днешно време в Дамаск живеят около 2 милиона души. 



В Сирия се намира също и друг много стар град – Алепо (известен и като Халеб), възникнал през VI  хилядолетие пр. Хр., макар да се смята, че районът на север от него е бил заселен 13 000 години преди това. Той достига разцвета си по време на най-интензивното използване на Пътя на коприната (от XII до началото на XV в.). В него днес живеят над 2 милиона човека.



Достойно място в класацията заема египетският град Ал Фаюм, за който се смята, че се е появил 4000 години пр. Хр. на територията на друг стар град – Крокодилополис, на 130 км югозапад от Кайро. Сега населението му е малко над 300 хиляди. 



Град Рей се намира в Иран. Възникнал е в началото на VI хилядолетие пр.н.е. По-късно става столица на Мидия под името Рага. Днес е южно предградие на Техеран с население около 300 хиляди души.



Пак в Иран е и древният Суза, който се появява пред 4200 г. пр. Хр. Той се споменава в шумерските летописи, във Вехтия Завет и други свещени писания. Бил е столица на Елам, след което го завладяват асирийците. В наше време е населен предимно от мюсюлмани и евреи и наброява 65 хиляди жители. 




Пловдив се нарежда сред най-старите градове в света, като се приема за най-старият в Европа. Той е населен постоянно вече около 6 хилядолетия. В момента е втори по големина град в България с население от над 360 хиляди души. 




В категории: Забележителности , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки