Закон за защита на потребителите


Закон за защита на потребителите
12 Март 2015, Четвъртък


На 21 октомври 2013 г. закупих от офис на Виваком смартфон „Самсунг” с гаранция 2 години. Досега апаратът 6 пъти е бил на ремонт за една и съща повреда.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Подадох жалба в Комисията за защита на потребителите, но от там не можаха да ми съдействат да сменя дефектния апарат с друг.
Съгласно чл.114 ал.3 от ЗЗП, в сила от 25.07.2014г., след третата рекламация и ремонт търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума. Търговецът отказва да се съобрази със закона.
Новата алинея в закона защитава ли ме като потребител, имайки предвид, че апаратът е закупен преди влизането й в сила?
Благодаря ви предварително.
Мария Димова

Правилно сте се ориентирали относно приложимата уредба в Закона за защита на потребителите (ЗЗП) и сте се обърнали към компетентния орган Комисията за защита на потребителите.
Действително чл. 114, ал. 3 от ЗЗП задължава търговеца да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума, когато след като е удовлетворил три рекламации чрез извършване на ремонт на една и съща стока в рамките на срока на гаранцията, е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба.

Законът ви защитава и се прилага, независимо че сте закупили стоката преди влизането на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите (ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.), с който е създадена новата ал.3 на чл. 114. 
Единствено, съгласно § 85 от  Закона за изменение и допълнение, висящите съдебни производства, образувани до 13 юни 2014 г. на основание чл. 46, 52 и 59, се довършват по досегашния ред. Видно от изложеното, разпоредбата на чл. 114, ал. 3 не попада сред нормите, производствата по които се довършват по досегашния ред.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки