Покупка на идеални части от недвижимост


Покупка на идеални части от недвижимост
24 Септември 2015, Четвъртък


Преди 15 години закупих от моя близка неин дял от стара къща срещу 3500 лв., по тогавашната данъчна оценка. После моята част, заедно с дяловете


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на други трима наследници предоставихме на строител, на което основание аз получих малък офис от 40 кв. м. Но за да не предявят после претенции двамата ми сина, прехвърлих половината мой дял на въпросната моя близка, сляпо вярвайки в нейната почтеност.

Поради възникнали други обстоятелства се принудих да продам офиса, като до този момент тя не предявяваше никакви претенции за получаването на каквато и да е сума от това. Но след омъжването й, а и изпаднала вече под хищническото влияние на мъжа си, тя изведнъж поиска да й дам половината сума. И това сторих без никакво възражение, като освен това й доплатих някаква разлика в избените помещения, дадох на сина й 2500 евро като млад студент и пр. Това обаче не реши въпроса за нея и тя продължи да ми иска още пари. Което тежко ме наскърбява, защото всичко беше извършено законово, честно и благородно от моя страна.

Въпросът ми е: щом съвсем законово съм закупил от нея въпросния дял, независимо на каква цена, бях ли длъжен да й дам половината от продажната сума? Защото това го направих от най-рицарски чувства на неин близък, а не от грабителска меркантилност?
Стоян Минков,
Нови хан

От вашето изложение става ясно, че сте закупили идеални части от недвижим имот от ваша близка. Впоследствие сте учредили право на строеж заедно с останалите съсобственици на строителна фирма, която е построила сграда, в която вие сте получили офис от 40 кв. м.
Впоследствие сте прехвърлили една втора идеална част от офиса на вашата близка. Продажбата на съсобствен имот се извършва по реда на Закона за собствеността.

Съгласно чл. 33 от него съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Очевидно е, че в случая вашата близка е отказала да закупи половината идеална част от недвижимия имот. Нещо повече, за да се продаде имотът, би следвало и двамата да сте продавачи на имота, тъй като притежавате по една втора идеална част от офиса.
В тази връзка трябва да е описано в нотариалния акт кой каква сума получава от продажбата. Логично е всеки от вас да получи половината от продажната цена, съобразно притежаваната от него идеална част от недвижимия имот.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки