Животновъди протестираха пред МЗХ, Христо Бозуков им обеща съдействие


Животновъди протестираха пред МЗХ, Христо Бозуков им обеща съдействие
30 Януари 2017, Понеделник


Служебният министър пое ангажимент, че ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора

Автор: Десант

Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната наредба, която изведе животновъдите на протест. Това стана ясно при кратката му среща с недоволните овцевъди, събрани пред министерството.

Пред журналисти той каза, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора, предаде Българското национално радио.

Фермерите излязоха на протест пред Министерството на земеделието с искане за равнопоставеност при разпределение на субсидиите. Браншови организации на животновъди очакват техни колеги от цялата страна да изкажат недоволството си от нормативни промени, които задълбочават кризата в сектора.



Спорната наредба номер три изисква от овцевъдите, които произвеждат мляко, да докажат с документи, че са предали определено количество мляко, за да имат право на субсидия. Това изискване обаче не се отнася за фермерите, които отглеждат месодайни и автохтонни породи.

Над триста хиляди овце годишно получават субсидия. 120 хиляди са тези, които ще получават подпомагане, без да доказват нищо. Това, според Националната асоциация на овцевъдите, е несправедливо. И те настояват всички животновъди да доказват с документи производството си, за да няма дискриминация.

Другото искане на протестиращите е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право сами да продават своята продукция. По досега действащата наредба, фермер от Кърджали например няма право да продава мляко и сирене в София.

„Говорим за 300 000 овце. Нека не забравяме, че овцете в България са 1 350 000“. Това каза пред БНР бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров по повод обявения протест пред Министерството на земеделието. 84 лева е субсидията, която получават овцевъдите, доказали добив от 70 литра мляко, уточни той.

Преди 6 месеца всички браншови организации са подкрепили наредбата, защото тя има за цел да изключи от субсидиране тези, които работят в сивия сектор, обясни той. Сивият дял в сектора, според Чилингиров, е над 30%.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки