Брошура представя традиционни техники за работа с мъниста


Брошура представя традиционни техники за работа с мъниста
Илюстрация: Музей на текстилната индустрия
20 Юни 2022, Понеделник


Тя е дело на Музея на текстилната индустрия в Сливен в рамките на проект за ръкоделните традиции

Автор: Десант

Музеят на текстилната индустрия в Сливен към Националния политехнически музей издаде брошура „Наниз за щастие“, която представя един интересен цветен традиционен начин за създаване на декорации  за текстила, за интериора и за изработване на накити и декорация от мъниста.

Тази техника е един от фокусите на проект „Ръкоделни традиции - визуализиране и документиране на нематериално текстилно наследство“.

В рамките на този проект бе изготвена и брошурата „Пъстроцветна плетеница“, която запознава читателите с традиционните техники за изработване на гайтани и ръчни шнурове.



Инициативата ​се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Общо четири  са самостоятелните техники, свързани с традициония български текстил, които музейните работници проучват. Това са: тъкане на кори, изработване на пращови, мънистена декорация и шита дантела.

Освен че ще бъдат онагледени чрез брошури и живо представяне, те ще бъдат заснети и документирани като двуезични видеофилми. Партньор на музея за реаризацията на проекта е ПГТО „Добри Желязков“ - Сливен.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки