В Крън ще издигнат войнишки паметник


В Крън ще издигнат войнишки паметник
08 Май 2024, Сряда


Около 80 са офицерите и войниците, родом от градчето, които са загинали през двете Балкански, Първата и Втората Световни войни

Автор: Десант

Паметник на загиналите във войните офицери и войници от град Крън планира да изгради Инициативен комитет от жители на града, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка - Бузлуджа“.

„Около 80 офицери и войници, родом от Крън, са загинали през двете Балкански, Първата и Втората световни войни. В момента върви подготовка за определяне на мястото, вида на паметника и вероятно съвсем скоро ще започне кампания за набиране на средства“, уточни Чавдар Ангелов.

149 са военните паметници на територията на област Стара Загора.

На територията на Казанлък пък първият войнишки паметник е изграден през 1902 г.

„Става дума за паметника на Девета и Десета опълченски дружини, издигнат в Казанлък. Той е бил осветен в рамките на тържествата, свързани с отбелязването на 25 годишнина от Шипченската епопея. Този паметник е един от първите, построен в памет на българското опълчение  на територията на тогавашното Княжество България“, разказва Ангелов

Директорът на Национален парк музей Шипка - Бузлуджа е направил проучване за военните паметници в 49 населени места, от някогашната Казанлъшка околия. Днес териториално те са разпределени в четири общини - Мъглиж, Николаево, Гурково и Казанлък.

По думите му  на територията на Розовата долина към настоящия момент са издигнати 31 войнишки паметни плочи и паметници, свързани с подвига на загиналите  в двете Балкански, Първата и Второта световни войни.

Източник: БНР Стара Загора


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки