Заловиха циганите, поругали паметника на спасителя на Сливен. И ги пуснаха...


Заловиха циганите, поругали паметника на спасителя на Сливен. И ги пуснаха...
26 Декември 2016, Понеделник


Двамата роми, които разпространиха отвратителните си снимки във Фейсбук, са били привикани да дадат показания, след което са били освободени, без да им бъде повдигнато обвинение

Автор: Силвия Горанова

Полицаи са издирили и задържали за разпит двамата роми, които малко преди Коледа поругаха паметта на първия сливенски митрополит Серафим. Циганите са били привикани да дадат показания, след което са били освободени. Няма данни срещу тях да е повдигнато обвинение, явно от прокуратурата в Сливен са на мнение, че престъплението е маловажно.

Както Десант вече писа, на кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как въпросните цигани показват неприлични жестове с ръце, докато са се покатерили върху самия монумент.

Грозните снимки, които двамата сами са си качили във Фейсбук, за да се хвалят с „геройството” си, предизвикаха гнева на хиляди хора в социалните мрежи.

Последва и реакцията на Сливенската митрополия. В специално обръщение към миряните сливенският митрополит Иоаникий остро осъди вандалското поругаване на паметника на първия сливенски владика Серафим.

Владиката изтъкна, че е истинска гавра с чуствата на православните да гледат в навечерието на Рожедство Христово фотоси, на които се виждат как мургави младежи са яхнали паметника на духовника, спасил някога Сливен от опожаряване през Априлското въстание и станал първи градски кмет след Освобождението.

Дядо Иоаникий припомни, че митрополит Серафим е първи председател на Червения кръст у нас и призова компетентните органи да си свършат работата и открият извършителите на грозния акт.

Паметникът е построен през 2003 г., когато хората в Сливен почетоха 130-годишнината от учредяването на Сливенската митрополия. Тогава пред нейната сграда беше издигнат монументът на първия митрополит на града.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки