Филм за родения в Созопол художник Йоргос Гунаропулос с успехи в Гърция


Филм за родения в Созопол художник Йоргос Гунаропулос с успехи в Гърция
22 Октомври 2024, Вторник


Продукцията, заснета през 2023 г., е показана в Гефира, Волос и Евксинуполис

Автор: Десант

Експедицията „По стъпките на Гунаропулос”, водена от председателя на българо-гръцкото дружество в Созопол Аспасия Порожанова, се проведе за втори път през първата половина на октомври.

Тазгодишното издание, свързано със съдбата на придобилия световна известност художник Йоргос Гунаропулос (1889 – 1977), както и с родовите истории на самите участници в експедицията, беше придружено от прожекции от документалния филм „Йоргос Гунаропулос от Созопол”, спечелил множество международни отличия.

Продукцията, заснета през 2023 г. в Созопол от видеопродуцента Ясен Харалампиев и режисирана от родената в Бургас Елисавета Станчева, е показана в Гефира, Волос и Евксинуполис, като на трите прожекции присъстват общо над 500 зрители, информират от пресцентъра на созополската община.

Участниците в експедицията разказват за изключително топлото приемане на филма от местната публика, а създателите му споделят, че са получили покана той да бъде излъчен в редица училища в областта на Волос през следващата учебна година.

Самата прожекция в пристанищния град, благодарение на подкрепата на заместник-кмета г-жа Георгия Токали, която отговаря за просветата и науката в общината, се превръща в емоционален празник при пълен киносалон с капацитет от 200 зрители. За българската прожекция пишат и местните вестници.



До края на годината е планирано филмът „Йоргос Гунаропулос от Созопол” да бъде показан на 4 ноември в Берлин като част от филмовия фестивал DOK ART, организиран от Българският културен институт, а след това на 9 ноември в София в рамките на етнографския кинофестивал ОКО, където той е включен в националния конкурс за късометражен филм „НАШЕТО ОКО“.

В Бургас филмът има планирана прожекция през 2025 г. – тя ще се състои на 13 март в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където ще бъде представена и книгата “Триумф на светлината”, посветена на връзките на Гунаропулос с родния му град и издадена от бургаската издателска къща “Знаци”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки