Палеофест в Бургас ще запознае широката публика с двуногите примати и с първите намерени у нас динозаври


Палеофест в Бургас ще запознае широката публика с двуногите примати и с първите намерени у нас динозаври
25 Юни 2024, Вторник


Ще бъдат представени и две палеонтологични изложби, включващи уникални, непоказвани досега фосилни образци

Автор: Десант

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният  природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – Палеофест.

Палеонтологията е науката, която ни връща назад във времето, като изучава древната природа и нейното развитие от преди стотици хиляди и милиони години. Тя ни разказва за древните животни, за тяхната еволюция, а също и за произхода на човека. Много от тези древни светове, макар и реални, приличат на приказка.

Това амбициозно събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно значение, направени от българските палеонтолози – с първите намерени у нас динозаври, с древните гиганти – мастодонтите, с коня и неговите древни роднини – хипарионите и с най-ранните представители на двуногите примати, тръгнали по пътя към човека.

Лектори на фестивала ще бъдат проф. д-р Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН), проф. д-р Мадлен Бьоме (Тюбингенски университет, Германия), проф. д-р Марлена Янева (Геологически институт – БАН), доц. д-р Латинка Христова (НПМ-БАН), доц. д-р Георги Марков (НПМ-БАН), доц. Дочо Дочев (Софийски университет), доц. Борис Вълчев (Минно-геоложки университет) и ас. Владимир Николов (НПМ-БАН).



Заедно с лекциите на учените ще бъдат представени две палеонтологични изложби, представящи темите за древната фауна по нашите земи и за първите предчовеци, включващи уникални, непоказвани пред родна публика фосилни образци (като анатомично точно копие на скелета на австралопитека Люси).

Специално за младите посетители на Палеофеста ще се проведе работилница по палеоарт, по време, на която те ще рисуват прочутия хищен динозавър велоцираптор.


В категории: Новини , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки