„Градът на Слънцето“ може да стане втори Перперикон


„Градът на Слънцето“ може да стане втори Перперикон
10 Септември 2024, Вторник


Тракийско светилище до село Ангел войвода е било част от системата на уникалната цивилизация на скалните хора в Източните Родопи

Автор: Десант

Светилището до хасковското село Ангел войвода, добило известност като „Градът на Слънцето“, обещава да стане втори Перперикон. Вече две години доц. Здравко Димитров разкрива много интересно тракийско светилище, което е било в системата на уникалната цивилизация на скалните хора в Източните Родопи. 

Често наричат този обект „Град на Слънцето”, защото на самия връх има изсечен в скалите скален гроб, подобен на този в прочутото светилище на Орфей край село Татул.

Още преди началото на разкопките през 2016 г. това място бе известно с многобройните издялани в каменния масив трапецовидни ниши и с уникалния скален Слънчев часовник. Първите са характерни единствено за Източните Родопи, а комплекса и светилището край село Ангел войвода е един от най-големите със своите 54 регистрирани единици.

Предполага се, че нишите са свързани с тракийския култ към Слънцето и с погребалните обичаи. Много интересен е бил и скалния часовник, но преди няколко години той е варварски разрушен при иманярски набези. Но разкопките на доцент Димитров хвърлят нова светлина върху историята на свещеното място.

Оказва се, че неговата хронология е много близка до тази на Перперикон, чийто хълм дори се вижда на 15 км по права линия. Голямото светилище се появява преди повече от 3 000 години на финала на бронзовата епоха и в началото на ранножелязната епоха. Скалните комплекси са разхвърляни на площ от стотина декара.

Култовите практики продължават и през античността, откогато датира малък храм, разкрит през 2017 г. Те не прекъсват и след приемането на християнството. През V век, непосредствено до тракийския скален гроб е построена еднокорабна църква, край която има и няколко християнски погребения. Намерен е и бронзов кръст, датиран от същото време.

Пак през V-VI век на стратегическия хълм е издигната мощна крепост. Тя е бранела Византийската империя в една система с близкия Перперикон. Разположена е на площ от 7-8 декара, а стените й са дебели 2,5 метра, при евентуална височина от 6-7 метра. През 2017 г. е разкрита входната кула, порта и издялано в скалите водохранилище.


В категории: Новини , Траки

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
12.09.2024 11:34:06
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки