В родопското село под най-високата панорамна площадка на Балканите – Вълчи камък, безработицата е нулева


В родопското село под най-високата панорамна площадка на Балканите – Вълчи камък, безработицата е нулева
Снимки: Авторът
25 Август 2024, Неделя


Шивашки цехове в него шият униформи за НАТО

Автор: Диана Славчева

Ежедневно статистиката отчита как някое село в България се е затрило от картата. Причините са ясни – старите хора са измрели, младите са избягали в големите градове и по чужбина, за да търсят препитание. Затова, когато нашият водач, с който се изкачваме на най-високата панорамна площадка на Балканите – Вълчи камък, ни казва, че в Гьоврен безработицата е нула и селото е пълно с деца и ученици, не можем да повярваме.

То се намира високо в Западните Родопи, почти до границата с Гърция. Най-голямото е от съставните селище в община Девин. Над 800 са избирателите, които гласуват по избори в него. 

Местните жители са помаци. Но казват, че са турци, юруци. Няма значение – в крайна сметка се чувстват българи. Усетили са се навреме, че районът, в който живеят, е рай за пътешествениците. Наблизо се намират Триградското ждрело и много посещаваните пещери „Дяволското гърло“, „Ягодинска“ и „Харамийската“.

Но защо туристите да не се отбиват и при тях. И направили на връх Каба таш панорамната площадка „Вълчи камък“, която с надморската си височина от 1650 м е най-високата на Балканите. От нея се открива спираща дъха гледка към море от планински върхове – не само в Родопите, но и в Пирин, Рила, както и на гръцка територия.


Панорамната площадка на Вълчи камък е изградена върху клоните на един средиземноморски бор, израснал в скалата

Площадката е дървена и е изградена върху клоните на огромен средиземноморски бор, израснал в скалата, надвиснал над дълбоката пропаст под планинския склон. До нея е издигната и кула за наблюдение тип вишка и така може да се погледнат околностите от още по-голяма височина – около 10 метра над върха.

Снежнобяла скулптура на вълк напомня за името на местността, за което се носят най-различни легенди откъде произлиза. Най-разпространената е от времената на османците, за някакъв бей, който взел да отглежда едно вълче.

Веднъж дъщерята на големеца си играла, катерейки се по зида на оградата и му щяла да падне, но порасналият вече вълк успял да я захапе за ръката и я спасил. Но жените, които станали свидетели на случката, помислили, че животното е нападнало момиченцето, разказали на бея и той наредил вълкът да бъде хвърлен от високия връх.

Само на няколко метра от панорамната площадка се е ширнала просторна поляна. До миналата година гьовренци се събирали там на голям празник, но тази есен са решили да го отбележат по-близо до селото. На същата тази високопланинска поляна е снимана култовата сцена във филма „Време разделно“, когато Кара Ибрахим тъпче с краката си хлябовете по време на сватбата на Манол и Елица.

За да извозват туристите до Вълчи камък, някои от местните мъже с си купили високопланински джипове и припечелват от тази услуга. Може да бъдат наети от отбивка на пътя към Триград, точно до разклонението за Гьоврен.


Изглед от Гьоврен

В селото има направени и много къщи за гости, където може да се отседне. Има и крайпътно заведение, в което се предлагат местни специалитети и прясна пъстърва.

Но не само туризмът осигурява поминък на гьовренци. В селото работят няколко шивашки цеха, които шият униформи за НАТО, както и няколко дърводелски цехчета. Хората отглеждат и картофи и боб. Много от тях през лятото събират диворастящи гъби, билки и горски плодове. Има няколко стада с овце, крави и коне. Работи и мандра, която е известна с качествените продукти, които произвежда.
Ловната дружинка наброява над 40 човека. Ловува се основно дива свиня и елени – но само по-стари и с дефектни рога, че да не се разваля потомството.

Мечки в околността има, но слизат най-много до окрайнините на селото да похапнат джанки. Имало е случаи и да разбутат някои кошери, но големи поразии не правят. Повече се ядосват хората на дивите свине, които им разравят нивите с картофите и унищожават цялата реколта.

Училището и детската градина в селото са пълни –  учениците наброяват 80, а забавачницата посещават 40 деца. По-гласовитите младежи пеят автентични родопски песни в състава към местното читалище и обикалят света с участията си на различни фолклорни форуми.


Сградата на училището в Гьоврен

Така че животът тук кипи с пълна сила. А само на няколко километра от Гьоврен е обезлюденото и изоставено село Чамла, смятано за най-високото населено място в България – намира се на близо 1700 м надморска височина.

Преди двадесетина години земите му бяха изкупени от Васил Божков. Местните твърдят, че с тях е правил заменки. Така че и до ден днешен землището му пустее, също като полусъборените вече къщи на някогашните им собственици.

Две села с почти еднаква локация, с почти еднакво минало, а с толкова различно бъдеще...


В категории: Пътеводител , Добри Вести , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bon11
28.08.2024 00:27:03
0
0
Добро утро,

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция "МЕРЛИН ФИНАНС" в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина... Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен .

Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на Ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки