И преди сто години учениците пишели грозно и неграмотно


И преди сто години учениците пишели грозно и неграмотно
Снимка: Национален музей на образованието
06 Август 2024, Вторник


Тогава учащите се оправдавали, че „имали много писмена работа и понеже бързали да пишат, затова си развалили почерка“

Автор: Диана Славчева

Много се коментира лошият правопис на днешните ученици. Вярно е, че българите от по-старото поколение са значително по-грамотни, но ако се върнем назад в годините, ще видим, че проблемът не е от вчера.

Още преди цял век в дописка в един от първите броеве на вестник „Казанлъшка искра“ от 1924 г. се отбелязва:

„За правописа на казанлъшките ученици и ученички няма да говорим – те не са виновни. Нашите филолози от Българската академия на науките да берат греха на учащата се младеж по правописа. Какво е това чудо – всяка година имаме нов правопис“.

Е, сега не толкова често се сменят нормативните правила, но всуе – резултатът продължава да е плачевен по отношение на правилното изписване на думите. 

Всъщност, дописката в старата газета е по-скоро посветена на краснописа. 

„Ако вземем тетрадките на кой да е ученик или ученичка, ще видим изложени хубави мисли, а основните елементи на буквите и цифрите изгубени – изкълчени и изедени и с мъка се четата тетрадките“ – отбелязва статията.

В нея се припомня, че в миналото се е обръщало в училище повече внимание на краснописа. Такава учебна дисциплина е имало в нашите училища до 70-те години на миналия век. До 1968 г. учениците са писали с перо, а след това – с модерните вече химикалки. В часовете по този предмет подрастващите упражнявали старателно изграждането на хармоничен почерк.

Преди сто години, както обяснява казанлъшкият вестник, учащите се оправдавали за лошия си краснопис с това, че „имали много писмена работа и понеже бързали да пишат, затова си развалили почерка“. 

Трябва да признаем, че днес се пише много по-малко от преди, но все така буквите се изписват криво и нечетливо.

Ще завършим с обобщението на журналистите отпреди век, който изчерпва всичко по въпроса: „Молим да се има предвид, че лошият почерк зле препоръчка когото и да било“!


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки