Излезе книга, която разглежда българо-турските отношения и установяването на тракийските бежанци в България


Излезе книга, която разглежда българо-турските отношения и установяването на  тракийските бежанци в България
Снимки: РИМ-Бургас
27 Юни 2024, Четвъртък


Автор на монографията е д-р Иванка Делева, уредник в отдел „История“ на бургаския музей

Автор: Десант

Излезе от печат книгата „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на монографията е д-р Иванка Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас.

Научни рецензенти на изданието, което представлява докторската дисертация на автора, защитена през март 2024 г., са проф. дин Щелиян Д. Щерионов от Институт за изследване на населението и човека при БАН и доц. д-р Стефан Минков от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Монографията е отпечатана в издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“.



Бежанското движение към България от началото на XX век има многостранно отражение върху историческото развитие на страната ни и не спира да предизвиква различни въпроси, някои от които все още очакват своите отговори. В този контекст настоящият труд, в който основен обект е проучването на източнотракийските бежанци, установили се в Бургаска област през периода 1913 – 1925 г., е стъпка в преодоляването на съществуващите изследователски непълноти в това направление.

В географски аспект той обхваща част от териториалната определеност на тогавашния Бургаски окръг, обемайки територията на съвременната Бургаска област.

Особено влияние върху изследваните процеси, в посочената времева рамка, има развоят на българо-турските отношения, поради това тяхната роля като предпоставка за зараждането на проучваните движения също е предмет на научна разработка.

Определената начална хронологична рамка се отнася към зараждането на бежанския въпрос след края на Втората Балканска война и сключването на Цариградския договор между България и Турция на 16/29 септември 1913 га. Подписаният документ регламентира нови държавни граници и съответно загуба на по-голямата част от Източна Тракия, което предизвиква засилен бежански поток към българска територия.

Горната граница отразява акта на подписване на Анкарските спогодби между България и Турция на 18 октомври 1925 г., с които окончателно се потвърждава териториалната принадлежност на Източна Тракия към Турция. Разпоредбите на сключения договор поставят край на източнотракийския въпрос като оставят въпросните бежанци в пределите на българската държава.

Предстои официално представяне на книгата, след което тя ще се разпространява в експозициите на РИМ – Бургас.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки