Журналистът Стоян Иванов: Ти въобще видя ли проекта, Терзиев?


Журналистът Стоян Иванов: Ти въобще видя ли проекта, Терзиев?
03 Юли 2024, Сряда


Вижте коментара на водещия на „Дискусионно студио" по телевизия СКАТ за решението на столичния кмет да прекрати конкурса за мемориала пред НДК, както и мнението на един от авторите на проекта

Автор: Стоян Иванов

„Самозабравилата се дружинка, която управлява столицата, сътвори нов скандал. Кметът Васил Терзиев еднолично спря процедурата за възстановяване на паметника на Първи и Шести полкове от Желязната дивизия - и то при вече проведен по всички правила конкурс и спечелил проект. Конкурс, проведен след категорично решение на столичния общински съвет.

Ти въобще видя ли проекта, Терзиев, или преписа каквото ти дадоха от шайката противници на паметта? Които впрочем - както си личи и от подписания от теб текст - искат те да правят паметник, само че някъде на майната си и за много повече пари, а не на историческото му място.

Та... Видя ли разположението, кмете? Видя ли реално мащабите, че няма как да пречи нито на сградата на НДК, нито на околните градски и паркови пространства, още по-малко на дечица, младежи и културни прояви, каквито нагли лъжи си изредил в подписаната от теб низост?!

Хайде поне един път да се запознаеш сам, да помислиш сам и сам да вземеш решение, кмете! Иначе няма да ти се размине!

Разбирам, на мнозина може да им се стори старомодно възстановяването на мемориала на 3000 достойни българи, загинали за България, в оптимално близък вариант до оригиналния. Сигурно ще има някакви естетически забележки, предложения как може да стане инак и по-модерно.

Нека има!

Но не и нагли лъжи как това щяло едва ли не да съсипе НДК, парка и центъра на София".

Това написа си във Фейсбук журналистът Стоян Иванов, водещ на предаването „Дискусионно студио" по Национална телевизия СКАТ.

Пред „Десант" случаят коментира и един от авторите на проекта - бургаският архитект Васил Дончев от „ГЕБУПЛАН". Той е категоричен, че решението на софийския кмет е в нарушение на утвърденото преди това от самия него решение на Столичния общински съвет за възстановяване на войнишкия мемориал в автентичния му вид и на същото място, на което се е издигал. Професионално жури е потвърдило съвместимостта на проекта със заданието. 

„Разочарованието на хората, които вече три десетилетия се борят за възстановяването на мемориала, е огромно. За съжаление, зад това напълно лишено от основание действие на Терзиев прозират чисто политически и идеологически причини" - допълни още арх. Дончев.  



В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки