Започнаха юбилейните чествания за 200-та годишнина от основаването на българското училище в Поликрайще


Започнаха юбилейните чествания за 200-та годишнина от основаването на българското училище в Поликрайще
20 Септември 2024, Петък


В първия учебен ден възпитаниците му получиха паметни ученически шапки

Автор: Д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев

В първия учебен ден в Поликрайще се състоя знаменателно събитие. Поставено бе началото на юбилейните чествания по повод на 200-годишнина от основаването на българското училище тук. Предвидено е през цялата учебна година да бъде проведена серия от тържества, посветени на историческата годишнина. Техен главен инициатор и организатор е д-р Марияна Георгиева, Председател на Инициативния комитет „200 години българско училище в Поликрайще“.

В своето слово по време на церемонията за началото на новата учебна година проф. Георги Георгиев подчерта, че това е историческо събитие за цяла България – отбелязването на 200-та годишнина от създаването на най-старото българско училище у нас, съществуващо непрекъснато вече два века – от 1825 г. и до днес (освен това в Самоводене, което е само с две години по-старо).

Той се спря върху личността на създателя, първостроителя и първи учител в Поликрайще – свещеник Георги Маринов Полуганов и отбеляза, че в едно жестоко време, когато нашите прадеди са излизали от кърджалийските времена и когато гръкоманството е властвало повсеместно, е имал куража да застане срещу смазващи сили – Османската империя и Цариградската гръцка патриаршия и да им се противопостави, успял да създаде българско училище с преподаване на български език и да го запази и утвърди като език на образованието във времена, когато това е било просто немислимо.

И не само това, а да успее да обхване всички деца – момчета и за един кратък период от около две десетилетия да изведе училището в Поликрайще на международната сцена, да го превърне в едно от най-добрите образователни средища в Османската империя, с широка известност зад граница.

Доказателство за това е посещението в българското училище в Поликрайще на 6 май 1846 г. (ст.ст.) на Негова светлост сръбският княз Александър Караджорджевич начело на сръбска правителствена делегация от най-висш ранг

Княз Александър е посрещнат пред църквата „Св. Вмчца Марина“ в Поликрайще от свещеник Георги Полуганов и присъства на отслужената от него служба на български („църковнославянски“) език. После посещава българското училище в Поликрайще, присъства на урок и обменя опит в учебното дело с цел да го пренесе в Сърбия и да се възползва от него в сръбското княжество и прави дарения за църквата и училището.

Учебното заведение е възпитало повече от 1000 българи, сражавали се по фронтовете във войните за национално освобождение и обединение на българския народ, от които 132 герои са дали живота си за България, а повече от 30 са удостоени с кръстове за храброст и други ордени. Осем опълченци са се били при Стара Загора, на Шипка и при Шейново и седем в Македоно-одринското опълчение са воювали при Булаир и Шаркьой и всички са кавалери на Георгиевски кръстове за храброст.

Проф. Георгиев посочи, че училището може да се нарече поликрайшка даскалоливница, ползвайки се от определението на Петко Славейков за това в Елена, заради приноса му в общонационален мащаб за създаване на други български училища и църкви по българските земи, включително в Калтинец, Полско Косово, Мургазлий (днес Янтра), Гостилица, Спахлар (сега Ломци), Поповско, Крушето, Царски извор и др.

В училището в Поликрайще са преподавали забележителни дейци на българското образователно дело, като хаджи Еню Дачев Еневски, първият поет, писател и композитор от Поликрайще, Милчо Шипков – виден музикален педагог, завършил а Прага, създал първия ученически хор тук, Константин Удварев – един от най-големите български композитори на църковна музика, влязъл в музикалната история на България, Николайда Цанева – главна учителка по време на първата световна война, успяла с още 5 учителки да води учебен процес без прекъсване в 12 класа на 700 ученика.

Забележително е, че точно през войните в Поликрайще са строени училища. В средата на XX век Поликрайще се превръща в най-образованото селище в България със седем училища, от които две висши (Железопътният институт и Висшата изтребителна школа за висш пилотаж), Образцово допълнително земеделско училище, професионални училища за девойки и др.

Гордост за Поликрайще и национален капитал са възпитаниците на училището на Поликрайще проф. Ангел Симеонов – най-добрият български специалист по вътрешни болести, личен лекар на Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков, Тодор Живков, създател на Правителствената болница; Бончо Бочев, създател и ръководител на световноизвестния хор „Бодра смяна“; проф. Спасимир Николов – виден български анатом от европейска величина; проф. Манол Млеченков – баща на историята на свързочните войски в България, д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев – учени със световна известност в областта на електромагнитната теория, съорганизатори на едни от най-елитните научни форуми в света по електромагнетизъм; проф. Янка Тянкова – зам.-ректор на Великотърновския университет.

Най-вълнуващият момент в тържеството беше връчването на паметните юбилейни ученически шапки. Те са по идея и дизайн на д-р Марияна Георгиева. Тя е автор на графичното им изпълнение.

На тях е поставен образът на основателя свещеник Георги М. Полуганов, около който е изписано „200 години българско училище в Поликрайще“. От двете страни на портрета е написано свещеник Георги М. Полуганов – пръв учител в Поликрайще. Споменати са и имената на дарителите – д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки