Ще правят корекция на река Крива в Нови пазар


Ще правят корекция на река Крива в Нови пазар
25 Септември 2024, Сряда


Дейностите, които предстои да се извършат, са с прогнозна стойност за близо 4 милиона и половина лв.

Автор: Десант

Обществена поръчка за корекция на река Крива и  изграждане дъно в съществуващ коригиран участък обяви Община Нови пазар. Дейностите, които предстои да се извършат, са с прогнозна стойност за близо 4 милиона и половина лв. (3 599 166,67 без ДДС).

Крива река е ляв приток на Провадийска река с водосбор в Североизточна България – Област Шумен и Общини Венец, Хитрино, Каолиново, Никола Козлево и Нови пазар. Общата й дължина е 48 км. Влива се отляво в Провадийска река при село Енево.

Корекцията на коритото й ще се направи в регулацията на Нови пазар.

Река Крива има пороен характер, характеризиращ се с високи води и голямо количество дънни и плаващи речни утайки и попада в район с риск за наводнения.

Участъкът, обект на проекта, е с равнинен терен. По дерето целогодишно има течаща вода, с променлив дебит.

В момента речното русло е обрасло с нискостеблена дървесина и храстова растителност. Предстои проектиране за корекция (почистване, удълбочаване, укрепване, канализиране и др. инженерно технически дейности) на посочения участък.



В един от участъците поречието е запълнено с речна утайка и се нуждае от прочистване и удълбочаване с оглед на увеличаването на неговата проводимост по отношение на високите води и ограничаване на заливаемата зона.

Целта на проекта е да даде решение за промяна на контура на заливаемата зона, за да се гарантира безопасно преминаване на високите води на река Крива при участък в урбанизираната територия на  Нови Пазар, което да намали заливаемата зона в конкретния участък от реката и да осигури предпазване на прилежащите части на града от наводнение и заливане, да се защити населението на урбанизираната територия.

Тази цел ще бъде постигната чрез подобряване на пропускателната способност на реката, оформяне на кюне за протичане на ниските води. Укрепване на левия и десния бряг на реката чрез изграждане на подпорни стени и поставяне на метални парапети по цялата дължина на подпорните стени и възстановяване на компрометирани участъци на мостовете в предвидения участък .


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки