С нумизматична изложба в Пловдив отбелязват Деня на архивите


С нумизматична изложба в Пловдив отбелязват Деня на архивите
10 Октомври 2024, Четвъртък


В нея могат да се видят оригинални проекти на пощенски марки с монети, както и пощенски картички с монети 

Автор: Десант

Със съвместна нумизматична изложба Регионален държавен архив - Пловдив и пловдивското Нумизматично дружество „Филипопол“ ще отбележат 60-та годишнина на Дружеството и професионалния празник на българските архиви. В изложбата се включва и Филателно дружество Пловдив, което навършва 131 години от основаването си, информира БНР-Пловдив.

10 октомври е денят, в който всички архивисти отбелязват своя професионален празник. Той започва да се чества още през далечната 1951 г., когато е поставено началото на съществуването на архивите в България.

Пловдивският архив е създаден една година по-късно пез 1952 г., като първоначално е бил отдел на Окръжно управление на МВР – Пловдив на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС № 344 от 18.04.1952 г. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет – Пловдив, от 1988 г. е в структурата на Община – Пловдив. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при МС. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел.

„Подготвените материали за изложбата са от страна на Филателното дружество, като могат да се видят оригинални проекти на пощенски марки с монети, отделно пощенски картички с монети и цели пътували пощенски пликове с информация по себе си, и включените марки са, естествено тематично свързани с образи на монети. По-голямата част от монетните експонати са ни предоставени само за вечерта, от Нумизматично дружество „Филипопол“. Това са антични монети циркулирали по българските земи и в древен Филипопол“ - коментира в ефира на националното ни радио Наташа Костадинова, началник на Дирекция „Регионален държавен архив“ Пловдив.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки