Предпремиера на филм по разказ на Хайтов за Деня на будителите


Предпремиера на филм по разказ на Хайтов за Деня на будителите
15 Октомври 2024, Вторник


Първата прожекция на филма „Сватба“ на Николай Хайтов ще бъде в Стара Загора

Автор: Десант

Първата предпремиерна прожекция на филма по разказа „Сватба“ на Николай Хайтов с режисьор Магдалена Ралчева ще бъде в Стара Загора. С идеята с излъчването на филма в Града на липите ще бъде отбелязан предстоящият Ден на будителите 1 ноември.

Самата прожекция е планирана за 29 октомври. Официалното тръгване на филма по кината у нас е с планирана стартова дата 8 ноември, а на 10 ноември ще се проведе бургаската премиера на кинолентата, която ще се състои в Културен дом „НХК“ от 18.00 часа.

Жестът на Община Стара Загора към визуалния разказ на Магдалена Ралчева съвсем не е случаен – тя е родом от Стара Загора и през изминалата 2023 г. бе удостоена с наградата „Будител на годината“. Ралчева е и създател, и директор на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Затова първи в страната филма „Сватба“ ще изгледат старозагорските учители, общественици и интелектуалци, чийто празник е на 1 ноември.

Филмът на Магдалена Ралчева спечели една от най-ценните награди на тазгодишното издание на фестивала „Златна роза“ във Варна - Наградата на критиката, която оцени високо качествата на новия български игрален филм.

Синът на Хайтов - Здравец Хайтов, определи кинолентата като още една перла в киноогърлицата на филмите, заснети по произведения на баща му.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки