Българите обичат нашите планини зелени, но нехаят за празника им


Българите обичат нашите планини зелени, но нехаят за празника им
Снимка: Авторът
11 Декември 2017, Понеделник


Поне едно танго можем да изтанцуваме по този повод - вижте защо 

Автор: Яна Славянска

От 2003 г. насам световната общност отбелязва 11 декември като Международен ден на планините.

Може би наистина по света това е празник за всички, обичащи планината и живеещи в планински райони. Но явно не и в нашата родина, която спокойно може да се нарече планинска страна - според „Географски речник на България" от 1980 г., на наша територия възвисяват снага 227 планини, планински дялове, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини, хълмове и пр. А само планините - малки и големи - у нас наброяват 37! Статистиката сочи, че 36 600 квадратни километра или общо 33% от територията на България е заета от планини.

От древни времена хората са вярвали в свръхестествената сила на планините и са се прекланяли пред тях. Днес от това страхопочитание почти нищо не е останало. 

Затова не е чудно и че честването на днешния Международен ден на планините повсеместно ще мине между капките - по този повод почти няма никакви организирани събития. Да не кажем, че изобщо няма. С едно малко изключение. 

Бургаски деца и ученици - от основно училище „Антон Страшимиров“ и детска градина „Звездица-Зорница“, ще украсят елха с изработени от тях коледни играчки от естествени материали, като инициативата е посветена именно на Международния ден на планините.

Като нищо може да се окаже, че повече мероприятия се откриват по повод отбелязваните също на 11 декември Международен ден за солидарност с жените и децата на Африка и Международен ден за борба с астмата. Не че и тези поводи не заслужават едно порядъчно честване.

Толерантните българи са съпричастни с неволите на африканските жени и малчугани - спор няма. Активно хвърлят сили и да се борят с астмата, макар че мощното завишаване в последно време на фините прахови частици във въздуха и бездействието по този въпрос едва ли спомагат за благоприятния изход от тази битка. 

Апропо, оказва се, че 11 декември е и Световен ден на тангото

Но нека не забравяме и нашите планини зелени, които ни носят здраве, поминък, убежище и толкова много щастливи и незабравими мигове... Поне едно танго в тяхна чест можем да изтанцуваме! Оле!

Или може би „Ойларипи!"



В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки