Събират се дарения за издаването на двуезична книга със знакови творби на „небесния гурбетчия” Ивайло Балабанов


Събират се дарения за издаването на двуезична книга със знакови творби на „небесния гурбетчия” Ивайло Балабанов
Снимка: xnews.bg
30 Април 2024, Вторник


През 2025 г. се навършват 80 години от неговото рождение

Автор: Десант

През 2025 г. ще се отбележат 80 години от рождението на „небесния гурбетчия” Ивайло Балабанов. По този повод Гражданско сдружение „Родопско утро”, списанието за общество, култура и литература „Южно утро” и семейството на поета организират дарителска кампания за събиране на средства и отдаване на достойна почит пред паметта му.

Още през есента на 2023 г. по време на културния фестивал „Мистериите на Хухла“ възниква идеята да се издаде двуезична книга с превод на английски език на знакови стихотворения на неповторимия Ивайло Балабанов. Двуезичното издание ще се разпространява и сред българите, които живеят извън страната, както и в българските неделни училища зад граница.

Гражданско сдружение „Родопско утро“ и списанието за общество, култура и литература „Южно утро“ излизат с предложения за осъществяване и на още инициативи по повод годишнината на поета, като това негови творби да бъдат включени в учебниците по български език и литература, за да може младите поколения да се докоснат до мъдростта и родолюбието в тях.

Предлага се също улици в община Ивайловград, община Свиленград и община Кърджали, които приживе обявиха Ивайло Балабанов за свой почетен гражданин, да носят неговото име. А пред родната му къща в село Хухла да се постави паметна плоча.

За осъществяване на тези инициативи е открита банкова сметка за дарения: 

Обединена българска банка АД, клон Ивайловград

Титуляр: Атанас Балабанов (син на Ивайло Балабанов)

IBAN: BG72UBBS80021011030350

Основание: Дарение


Поетеса Петя Цонева, която стана първият носител на наградата „Ивайло Балабанов“ от първия национален конкурс за поезия на името на поета, организира благотворително представяне в Пловдив, Хасково и Кърджали на своята стихосбирка „Люлката на живота“, като събраните средства ще бъдат използвани за издаването на двуезичната книга с творби на именития български поет.



Приживе той бе отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий”, ​Първа степен, за изключителен принос в областта на културата и изкуството.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки