Проект отвежда по стъпките на Димитър Димов в Испания


Проект отвежда по стъпките на Димитър Димов в Испания
05 Юни 2024, Сряда


Той проследява и влиянието на тази страна в неговите произведения

Автор: Десант

През 2016 г. среща с испанската писателка Фелисидад Оркин, съпруга на Хуан Едуардо Сунига, приятел на Димитър Димов, залага основата на едно удивително пътешествие из времето и пространството на литературата. Сунига, известен преводач и познавач на българската култура, се превръща в ключова фигура за разбирането на връзката между Димов и Испания.

Така се стига до реализация на проект, финансиран от Министерството на образованието и науката по Програмата „Неразказаните истории на българите“, изпълнен от Асоциация „Балкан“ – Мадрид, 

Проектът има за цел да събуди интереса на българските ученици към националната литература, като проследи влиянието на Испания върху творчеството на Димитър Димов, като също така се стреми да представи българската култура пред испанската публика чрез филмово изкуство и литература.

Той включва изследвания, събиране на данни и организиране на срещи, които да проследят стъпките на Димов на испанска територия.

Една от изследователските дейности разкрива важна информация за локализирането на местата, описани в романа „Осъдени души“. Например, данни за на лагера за болни от тиф в Пеняранда де Бракамонте, откриване информация и архиви за прототипа на отец Ередиа (отец Винкус), които проследяват част от житейската му траектория; за връзката между Димов и йезуитите, която проследява възможни източници за творчеството му.

Този проект не само насърчава образованието на българските ученици в чужбина, но и представя богатството на българската култура пред международната публика. Чрез откриването на следите на Димитър Димов в Испания, той помага да се разбере по-добре връзката между личността на писателя и неговите литературни творби.

Това е не само пътешествие в миналото, но и възможност за разширяване на нашето разбиране за влиянието на културните взаимодействия върху литературното творчество. Т

Димов пристига в Мадрид на 26 януари 1943 г. от Сан Себастиян с влак, който хваща на 24 януари. Отсяда в хотел „Дерби“ на ул. „Албаран“ 7, разположен близо до Paseo del Prado и Gran Via.
По-късно отсяда в пансиона на самия институт „Рамон и Кахал“, където е специализант.

В края на февруари се нанася в Пансиона на Пилар, площад „Леалтад“ 2. Терасата му е била към същия площад, откъдето е наблюдавал хората, минаващи по Пасео де Прадо, които са отразени в много от произведенията му.

През юли същата година се премества в друга квартира (по-евтина) на ул. „Алберто Агилера“ 35, етаж 3-Д, където пребивава до завръщането си в България.

Тази квартира е близо до седалището на йезуитите, ул. „Алберто Агилера“ 23. В романа си „Осъдени души“ Димов е описал, че неговият герой отец Ередия преподава гимнастика и хигиена в „Колехио де Ареналес“, което е на този адрес.

Вече и двата пансиона не съществуват, но до вратата на Пансиона на Пилар има паметна плоча, посветена на нашия писател. Тя е поставена по инициатива на неговия испански приятел Хуан Едуардо Сунига.



След проучванията на инициаторите на проекта, в това село е имало приют, който по време на Гражданската война е приютявал ранени (Hospital Sagrado Corazón de Jesús y del Patriarca San José), но е нямало лагер за болни от тиф. Възможно е Димов да е посещавал тази болница-приют напът за Авила. И тези впечатления, и множество лични преживявания да са послужили като вдъхновение или контекст в неговите произведения.

Изследователите тръгват по следите на отец Венкус, прототип на отец Ередиа от „Осъдени души“, и откриват информация от литовски език за него, както и други архиви и статии, които проследяват част от житейската му траектория.

В рамките на проекта се организират лекции и дискусии в българските училища в Испания и срещи с испанска публика, а учениците разработват презентации за живота и произведенията на писателя на испански и български език.

На 8 март е проведен открит урок за ролята ма майка му, Веса Харизанова, върху неговото израстване като човек и творец. 

Откриват се и изложби и прожекции на филма „Осъдени души“ и „Тютюн“, които дават възможност на публиката да се запознае по-добре с живота и творчеството на Димитър Димов, разкрива подробности за проекта пред eurochicago.com Антоанета Мишева от ПБНУ„Св. Иван Рилски“ – Мостолес, Мадрид.

Източник: eurochicago.com 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки