Смартфон лято: Родителите по цял свят са притеснени за децата си


Смартфон лято: Родителите по цял свят са притеснени за децата си
Снимката е илюстративна. Източник: HMD
24 Юли 2024, Сряда


Средната възраст, на която малчуганите по света се сдобиват с мобилно устройство е 11 години

Автор: Десант

Хиляди майки и бащи от цял свят се сблъскват с „лятото на смартфона“. 

Ново проучване, поръчано ексклузивно от HMD (Human Mobile Devices), установи, че 11 години е средната възраст, на която родителите подаряват смартфон на детето си за първи път, но много от тях признават, че им се иска да бяха изчакали повече. 

Допитването, проведено сред 10 000 родители в Обединеното кралство, САЩ, Индия, Германия и Австралия, е установило, че повече от половината от анкетираните съжаляват, че са дали достъп на детето си до смартфон на толкова ранна възраст. Една трета от тях посочват като основни причини за това отрицателните ефекти на устройството и промените в личността на децата следствие на въздействието върху тях на социалните мрежи, които вървят ръка за ръка със смартфоните. 

Периодът на лятната ваканция е източник на тревога за родителите, които мислят колко време техните деца ще прекарват пред смартфоните си. Впечатляващите 70% от анкетираните признават, че детството им без смартфони им е дало възможност да споделят повече време със семействата си – нещо, което собствените им деца не са преживели. 55% казват, че прекомерното използване на телефона от детето им е източник на големи спорове вкъщи, а една трета дори са плакали заради манията на детето си по телефона.

Според резултатите от проучването три четвърти (73%) от родителите смятат, че през лятната ваканция децата им ще са приковани повече към телефоните си, 64% твърдят, че това ще се отрази негативно на съня им, 61% смятат, че ще намалее физическата им активност, а повече от половината (54%) се тревожат, че ще намалее времето, което прекарват в общуване с приятели.

При положение че повече от половината респонденти са съгласни, че смартфоните могат да окажат положително въздействие върху децата им и да им бъдат от полза в образователен план по време на лятната ваканция - включително да им позволят да поддържат връзка с приятели, родителите очевидно са изправени пред дилема.

Сферата на дигиталния детокс е добре позната на филандската компания НMD, тъй като именно тя е начело на тенденцията „dumbphone“, пускайки на пазара модернизирани версии на класическите телефони за съвременния потребител, който иска да ограничи времето, прекарано пред екрана, и използването на социалните мрежи.

Сега най-големият европейски производител на телефони се ориентира към съвместната работа с родителите, така че да създаде телефон и други нови решения, които да служат като надежден заместител на смартфона и да предоставят на родителите контрол върху времето, прекарано пред екрана, и използването на социални мрежи от децата.

От компанията планират да включат и родители, които да вземат участие в създаването на решение, което да работи за тях, като част от проекта „По-добрият телефон“ (The Better Phone Project). 

Филандските специалисти са готови да работят с всеки, който се интересува от темата и би искал да бъде част от проекта за създаване на промяна и нови решения. В това число влизат представители на поколението Z, инфлуенсъри, политици, участници в кампании и групи за подкрепа. Те могат да се запишат за участие на адрес https://www.hmd.com/en_int/better-phone-project.

По думите на Ларс Силбербауер, главен маркетинг директор на HMD, проектът „По-добрият телефон“ е път към откриването на разнообразни решения, които се справят с дигиталното претоварване, като осигуряват избор и баланс. 

Сред другите ключови данни от глобалното проучване, са опасенията на почти 75% от родителите, че смартфоните излагат децата им на опасности в интернет, като повече от половината признават, че не знаят какво правят децата им, докато използват смартфпоните си.

Почти половината от родителите смятат, че използването на мобилни телефони е променило личността на детето им, а една трета твърдят, че заради социалните мрежито им има проблеми с това как изглежда на външен вид.


В категории: Анализи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки