Почетоха паметта на Никола Войновски


Почетоха паметта на Никола Войновски
Сtroyan21.com
29 Юли 2024, Понеделник


Навършиха се 148 години от гибелта на героя


Родолюбци отдадоха на 27 юли почит на един от най-великите български герои – Никола Войновски, военния командир на Ботевата чета, загинал в неравна битка в Троянския Балкан.

Традиционно по повод смъртта му се организира поход от местността Богоя до паметника му над село Чифлик, който отвежда участниците по стъпките на легендарния революционер. 

В инициативата взимат участие Общинската организация на СОСЗР, Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк – Троян, Априлци и Севлиево“ на Национално дружество „Традиция“, Военно формирование 24430 – Троян, Гарнизонен военен клуб – Троян, Община Троян и кметството в с. Чифлик, сдружение „Бъдеще за Чифлик“ и туристическо дружество „Балканска звезда".

След похода бе отслужена панихида в параклиса „Св. Георги“, а в центъра на с. Чифлик се проведе възпоменателен митинг. Поднесени бяха венци и цветя, а местни певци и музиканти огласиха площада с патриотични песни.

Никола Дончов Войновски е роден в Габрово на 9 ноември 1849 г. в семейството на Дончо Стоянов, родом от Габровските колиби Бойновци. Буден и родолюбив българин, той взима дейно участие в тъй наречената Хаджиставрева буна през 1862 г., след което, за да не попадне в ръцете на турските власти, емигрира в румънския град Галац. Там Дончо отваря кафене, превърнало се в средище на българската патриотична емиграция.

Синът му Никола е 13-годишен, когато избухва бунтът на Хаджи Ставри, за който запазва в съзнанието си неизличими спомени. По-късно се включва в националноосвободителното движение и става военен ръководител на Ботевата чета. След смъртта на войводата Войновски е избран за предвожда четата. Последното й сражение е  в района на с. Лютиброд, а след него дружината се разпада на части.

Заедно с Димитър Тодоров – Димитрото и още няколко оцелели четници, Войновски тръгва към Троянския Балкан. На 13 юни 1876 г. в района на с. Шипково четата е разбита окончателно. На 15 юни (28 юни по нов стил) 1876 г., той е смъртоносно ранен в гърдите, но успява да пропълзи десетина метра. 

Днес в с. Чифлик е издигнат бюст паметник на героя, а на лобното му място е поставена паметна плоча. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Elena90
31.07.2024 23:41:13
0
0
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки