Яхнии, мезета, баница и сладко ще приготвят в кулинарен конкурс на тазгодишния Празник на самоводския лук


Яхнии, мезета, баница и сладко ще приготвят в кулинарен конкурс на тазгодишния Празник на самоводския лук
Снимка: Архив boliarinews.bg
28 Август 2024, Сряда


В миналото Самоводене било голям производител на този зеленчук, който присъствал на трапезите дори в Германия, Турция, Австрия и други страни

Автор: Десант

В последния августовски ден, на 31 август от 17:00 часа пред читалището във великотърновското село  Самоводене ще се състои станалият вече традиционен Празник на самоводския лук.

Целта на кулинарната проява е да се популяризира едно традиционно за зеленчукопроизводството в населеното място растение – лука, както и разнообразието от кулинарни изделия, в които той е главно действащо лице.

Празникът се провежда от много години, но за известно време традицията прекъсва. Възроден е отново през 2022 г. и вече е неизменна част от културната програма в община Велико Търново. Негови организатори са местното читалище и кметството. Те са подготвили пъстра програма с много забавления за малки и големи, а акцент в нея е кулинарният конкурс, чийто председател ще е Ути Бъчваров. Заедно с екипа си той ще забърка на място и традиционната Самоводска яхния. 

Кулинарният конкурс ще се проведе в четири категории: за яхния, салата и мезета, за пита или баница, за супа и за торта, сладко или курабийки с лук. 

В развлекателната програма ще вземат участие клуб „Естрея“ при Основно училище „Бачо Киро“ във Велико Търново, Танцов състав „Бисери“ и Женски тригласен народен хор за обработен фолклор „Родна земя“ при самоденското читалище и много самодейци от селото и изпълнители от други населени места.

В миналото Самоводене било голям производител на лук. Над 1500 декара с този зеленчук са били  отглеждани в него през 50-те – 70-те години на миналия век. Във всеки двор и нива имало насаждения от лютия зеленчук, а в саденето, копаенето и брането се включвали цели многолюдни фамилии. От тук с волски каруци нанизите с прилежно сплетени глави тръгвали за прочутия пазар на Самоводската чаршия във Велико Търново, за съседните Трявна, Дряново, Севлиево и др. градове.

Толкова сериозна била продукцията, че я товарели дори на вагони на гарите в Самоводене, Ресен и Поликраище, за да стигне до различни краища на страната и дори чужбина.

По данни на агрономи и специалисти, самоводският лук присъствал и на трапезите в Германия, Турция, Австрия и други страни.


В категории: Традиции , Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки