Мерки в общините Средец и Карнобат заради шарката


Мерки в общините Средец и Карнобат заради шарката
Снимката е илюстративна
12 Септември 2024, Четвъртък


Огнище на болестта по дребните преживни животни е установено в село Войника

Автор: Десант

В началото на септември в стралджанското село Войника бе обявено огнище на болестта Шарка по дребните преживни животни. Определена е 3-километрова предпазна зона около него, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място. Всички дребни преживни животни трябва да се отглеждат при оборен режим. Трябва да се извършват ежеседмични клинични прегледи за шарка по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти.

Суровото мляко, добито от дребни преживни животни, трябва да се унищожава на място в животновъдния обект или да се преработва в млекопреработвателни предприятия.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни, а също и организиране на пазари и изложби с тях.

На територията на област Бургас ще се извършват проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни. При установяване на нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установено административно нарушение, а животните ще бъдат незабавно умъртвени, а труповете унищожени.

През последните 20 години в Бургаска област болестта е констатирана в с. Стоилово, община Малко Търново (2013 г.) и с. Горно Ябълково, община Средец (2023 г.). През август и септември т.г. в Гърция са констатирани 21 първични огнища на болестта.

Шарката по овцете и козите е контагиозно заболяване по дребните преживни животни. То се характеризира с висока температура, генерализирани папули или възли и по-рядко везикули, лезии във вътрешните органи - особено в белия дроб, и смърт.

Заболяването е ендемично за Африка – северно от Екватора, Близкия изток, Турция, Иран, Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, части от Китай и Бангладеш.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки