Какво най-често закусват децата в България


Какво най-често закусват децата в България
20 Септември 2024, Петък


Над половината от подрастващите от нас започват деня с баничка или други тестени изделия

Автор: Десант

85,6% от децата в България закусват редовно, като най-често консумираните храни са тестени изделия (59,1%), сандвичи (55,9%) и зърнени храни (32,7%). Само 5% от подрастващите включват зеленчуци в закуската си, което подчертава нуждата от по-балансирани и разнообразни хранителни опции.

Това показват данните от национално представително проучване за хранителните навици на децата в България, проведено през юни по поръчка на Лидл България. 

Според резултатите децата проявяват интерес към здравословното и устойчиво хранене, но им липсват конкретни познания.

Интересен е фактът, че 30% от тийнейджърите на възраст между 14 до 18 години посочват, че спазват или са спазвали даден хранителен режим или диета.

Проучването показва също, че близо 60% от малчуганите между 7 и 13 години участват в пазаруването, като най-често добавят в количката захарни изделия (67,3%), чипсове (49,7%) и плодове и зеленчуци (34%). По-големите ученици (14 – 18 години) участват по-активно, като 59,2% купуват хляб и тестени изделия, а 53,1% – млечни продукти.

Децата прекарват значителна част от времето си в училище: 59,4% от тях купуват храна от лавките и магазините в близост до учебните заведения, докато 25,7% носят храна, приготвена вкъщи. Проучването разкрива, че 67,1% от тях са доволни от храната, която консумират в училище, като по-малките ученици са по-удовлетворени в сравнение с по-големите.

Експертите поставят въпроса за потребността от широка разгласа и диалог относно значението на храненето, особено при децата. Ивелина Герова от Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ) подчертава, че „все повече родители се интересуват от това как се хранят техните деца, но все още липсва достатъчна информираност. Кампанията #ХраненеСмисъл има за цел да насочи вниманието към тези теми и да подпомогне осведомеността и осъзнатия избор на храна“.

Данните от проучването сочат още, че малките деца са по-склонни да консумират повече захарни изделия, а родителите често не ограничават техния избор. В същото време много от децата споделят, че често нарушават ограниченията, наложени от родителите, когато не са под пряк родителски контрол.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки