Наш професор с доклад за Синдрома на Салиери и ролята на психотерапията в превенцията на завистта и агресията


Наш професор с доклад за Синдрома на Салиери и ролята на психотерапията в превенцията на завистта и агресията
Кадър от филма „Моцарт и Салиери“ (1962 г.)
26 Септември 2024, Четвъртък


Проф. д-р на психологическите науки, инж. Илия Пеев ще вземе участие във Втория конгрес „Психотерапия без граници: Децата. Семейството. Обществото. Бъдещето.”

Автор: Десант

От 31 октомври до 4 ноември в Москва ще се проведе Вторият междуконтинентален екстериториален конгрес „Психотерапия без граници: Децата. Семейството. Обществото. Бъдещето.”  По време на форума ще се състои Кръгла маса на тема: „Етика и защита на професионалните права”, чиято цел е още по-задълбочено навлизане в областта на глобалното психическо здраве и световната психотерапия.

На нея капитан I ранг о.р. професор, доктор на психологическите науки, инженер Илия Пеев ще представи доклада си „Синдромът на Салиери и ролята на психотерапията в превенцията на патологическата агресия към съвременните обекти на завистта“.

Синдромът на Салиери е понятие в психологията, предполагащо възникване на чувство на завист на почвата на професионална ревност, дискредитация на чуждия успех и патологическа агресия към обектите на завистта.

Ранната смърт на В. А. Моцарт поражда многочислени слухове. Композиторът Волфганг Амадеус Моцарт умира във Виена на 5 декември 1791 г. на 35-годишна възраст след непродължително заболяване. В масовото съзнание се разпространява и вкоренява митът за причастността към смъртта му на композитора Антонио Салиери. Това обаче по-късно бива отхвърлено като лъжа.

През 1997 г. в Милано се състои необичаен съдебен процес с 200-годишна давност, който официално признава Антонио Салиери за невинен за смъртта на своя колега Волфганг Амадеус Моцарт.

Легендата за Салиери, отровил от завист Моцарт, обаче е дала названието на един от видовете агресия - Синдромът на Салиери, който е свързан с „черната завист”. Това е дискредитация на чуждия успех и патологическа агресия към обекта на завист. Той нагледно и убедително показва как у агресивния и завистлив човек, вместо да се развива и самоусъвършенства, вместо да подобрява своите способности, възниква желание да попречи на конкурента, да му навреди, да го отстрани от пътя, да го убие.

При Синдрома на Салиери завистта и агресията сякаш се явяват заместители на онова, което липсва у агресорите и завистниците, което е дефицит у тях. 

Тези две качества са присъщи на хората още от най-дълбока древност. Нека да си спомним убийството на Авел от Каин, когато първият син на Адам и Ева, земеделецът Каин убива своя по-малък брат Авел, животновъд, за това, че даровете на Авел към Бог са приети с по-голямо благоразположение за разлика на поднесените дарове от Каин. Това води до поява на завист у Каин, който впоследствие убива брат си Авел, извършвайки първото братоубийство според Библията. Мотивите за извършеното братоубийство от страна на Каин са завист, ревнивост и гняв.

В литературата са описани случаи на Синдрома на Салиери главно на индивидуално ниво – индивид против индивида. Всъщност проявлението на Синдрома е значително по-широко, но досега не е изучено и не е изследвано.

Авторският принос на проф. Пеев в съвременната наука се явява именно разкриването на многостранното проявление на Синдрома на Салиери в човешките взаимоотношения на различни нива.

„Ролята на психотерапията за превенцията на патологичната агресивност към съвременните обекти на завист се заключава в това, че психотерапевтът помага да се изяснят корените на завистта и Синдрома на Салиери, развивайки здрави стратегии за справяне (Coping Strategies - от английското „cope” – справям се) и преодоляване на тези негативни емоции. Поведенческите и психологическите копинг-стратегии за справяне могат да се допълнят с вярата, надеждата и любовта.

Има много оптимистични перспективи, макар и нелесни, за справяне със Синдрома на Салиери. Ние можем да намерим изход от Синдрома на Салиери, ако разберем влиянието, което той оказва на нашите сърца, души и култура.

Нужно е също да преразгледаме отношението към посттравматичните стресови разстройства (ПТСР) и да имаме един по-широк възглед зя психологическото и духовното въздействие на невидимите рани на Сндрома на Салиери върху хората, които са го преживели.мври 2024 г.“ - изтъква в доклада си проф. Илия Пеев.

По думите му, пред психотерапията се открива триада от нови хоризонти за превенция на патологическата агресия към съвременните обекти на завистта, респективно превенция на Синдрома на Салиери:

„На индивидуално ниво психотерапията следва да постави акцент върху формирането и развитието на личността, да помага на хората да се развиват и самоусъвършенстват (самоактуализация на личността), да подобряват своите способности и личностни качества. Наред с това психотерапията трябва да помогне на хората да уважават чуждия успех и да му се радват!

На групово ниво най-важното е психотерапията да изгражда нови взаимоотношения между хората на основата на взаимното уважение, взаимопомощта и сътрудничеството.

Третото ниво – това е новото предизвикателство пред психотерапията през XXI век, това е обществено ниво, масово ниво, общочовешко ниво, цивилизационно ниво.

Трябва отново да се обърнем към масово-психологическите теории – теорията на тълпата (престъпната тълпа) и социалната психология на Густав Льо Бон, Зигмунд Фройд, Жан Габриел Тард, Вилхелм Максимилиан Вундт, Счипио Сигеле, Иван Хаджийски, Антон Страшимиров, Найден Шейтанов, Спиридон Казанджиев, Константин Кирков, Борис Дрангов, Петър Дървингов, Тодор Панов, Марко Семов. Нужно е да попълним техните теоретически възгледи с нови съвременни психотерапетически методи за превенция на агресията на Земята и Синдрома на Салиери“ - категоричен е проф. Пеев.

Той е на мнение, че Синдромът на Салиери е не само актуален, както и преди, но неговото значение в съвременното общество нараства непрекъснато. Затова съветва медиците, психолозите, педагозите, социалните работници и психотерапевтите не само да го изучат задълбочено, но и да търсят и внедряват нови психотерапетически методи за превенция на агресията и Синдрома на Салиери на индивидуално, групово и масово ниво.

„Предлагам учебните програми на медиците, психолозите, педагозите, социалните работници и психотерапевтите в университетите да включат специализирани теми и курсове по превенция на завистта, агресията и Синдрома на Салиери!“ - препоръчва изтъкнатият наш психолог. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки