Правителството отпусна пари за ремонт на храм „Успение Богородично“ в Ловеч


Правителството отпусна пари за ремонт на храм „Успение Богородично“ в Ловеч
Снимка: Община Ловеч
23 Октомври 2024, Сряда


В него е служил йеродякон Игнатий – Васил Левски

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. за неотложен ремонт на храм „Успение Богородично“ в Ловеч.

Църквата се намира в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Тя е дълбоко свързана с Възраждането и възстановяването на Българската държава през XIX в. В нея са свещенодействали и участвали в революционния комитет, организиран около храма, митрополит Иларион Ловчански, йеродякон Игнатий (Васил Левски), отец Кръстю Никифоров и др.

Фактическото състояние на храма е влошено и без съмнение неговото съхраняване, консервация и реставрация е от голямо значение за запазването на ловешкото културно, религиозно и архитектурно наследство, изтъкват от правителствения пресцентър.

Първите сведения за храм „Успение Богородично“ са от 1784 г., но има данни и за много по-ранното му съществуване. Изгорен е по време на Гръцката завера (1821-1828 г.) и е възстановен през 1834 г.

Храмът е вкопан в земята на разстояние три стъпала. По план и структура представлява типична възрожденска псевдобазилика. Куполът, новата камбанария и нартиката са строени в по-късни периоди.

Великолепният му иконостас е дело на майстори от Тревненската школа и се нарежда до най-добрите образци на църковната дърворезба от първата половина на XIX в. Иконите са изографисани в периода XVIII – XIX в.

Тук се намират и някои старопечатни издания, най-старото от които е от 1624 г. В двора са погребани видни ловчалии и сътрудници на Васил Левски: Марин Поплуканов, Величка Хашнова, Иван Докторов и др.

В дома на поп Лукан Лилов, служил в църквата, са положени основите на революционния комитет, основан от йеродякон Игнатий – Васил Левски, който при честите си идвания в града е служил в храма, заедно с поп Кръстю Никифоров, касиер на комитета.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки