В Полша се наблюдава нашествие от папагали


В Полша се наблюдава нашествие от папагали
25 Юни 2024, Вторник


Най-много са корелите и вълнистите папагалчета

Автор: Десант

Всяка година по улиците на полските градове може да се видят хиляди папагали от най-различни видове. Огромната част от тези нехарактерни за фауната на страната птици са били отглеждани като домашни любимци, но са избягали от своите стопани. 

Учените са получили тези данни на основата на анализ на групите в социалните мрежи, където потребителите съобщават за изгубени животни. Според сметките на експертите, броят на избягалите от клетките си птици от края на 2018 г. до края на 2019 г. и за няколко месеца оит 2021 г. е почти 2700 папагала, сред които има представители на 49 вида.

Най-много са корелите от вида Nymphicus hollandicus, които са малко под хиляда броя, а също и вълнистите папагалчета от вида Melopsittacus undulatus - бегълците от тях са около 900 екземпляра. 

Орнитолози от полския Зеленогорски университет предупреждават в публикация в PLoS One, че страната има всички шансове да се изправи пред сериозно папагалено нашествие и не е много ясно, при едно бъдещо развъждане на екзотичните птици в още по-голям мащаб, какви ще са последствията за местните екосистеми.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки