Защо цацата става все по-дребна


Защо цацата става все по-дребна
Снимката е илюстративна
05 Юли 2024, Петък


Пред „Дойче веле" причината разкрива  хидробиологът и ихтиолог в Института по океанология към БАН д-р Радослава Бекова

Автор: Десант

Рибарите по морето се жалват в последните години, че цацата намалява. А освен това вече е и по-дребна отпреди.

Пред „Дойче веле" причината разкрива  хидробиологът и ихтиолог в Института по океанология към БАН д-р Радослава Бекова. По думите й, това се дължи на по-топлата вода през зимата.

„Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите. А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение", обяснява тя.

И допълва, че затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Затова специалистката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите.

В публикацията на „Дойче веле" се обръща внимание и на безотговорната човешка дейност, водеща до силно замърсяване на Черно море. Това е една от причините скумрията да изчезне от акваторията край нашите брегове. За това е помогнал и някогашния свръхулов на вкусната риба.

Вижте още: Истината за това къде изчезна черноморската скумрия 

Д-р Бекова алармира, че в рамките на едно изследване, нейни колеги са открили над 30 частици микропластмаса в рибата барбун и над 1000 частици в морския кефал. По този повод тя се спира на обезпокоителния факт, че по пътя на хранителната верига тези микрочастици достигат и до човека, а това представлява сериозен проблем.

Иначе признава, че с въвеждането на регулации за овладяване на свръхулова в екосистемата постепенно започва да се установява баланс, но борбата със замърсяването продължава. Затова призовава всички хора и особено туристите по Черноморието да пазят морето и околната среда чисти.

Източник: dw.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки