Обявиха обществена поръчка за реконструкция на пешеходния мост на Централния площад в Троян


Обявиха обществена поръчка за реконструкция на пешеходния мост на Централния площад в Троян
Снимка: Фейсбук/ Руслана Попсавова
11 Юли 2024, Четвъртък


Той осъществява пешеходна връзка между центъра на града и зоната за отдих от другата страна на реката

Автор: Дина Харизанова

Обявиха обществена поръчка за реконструкция на пешеходния мост на Централния площад в Троян. Прогнозната й стойност е 251 416,67 лв. без ДДС.

Троянският мост над река Бели Осъм осъществява пешеходна връзка между Централния площад на града и зоната за отдих от другата страна на реката. Проектът му е изготвен през 1985 г. в „Главпроект“ София.

Техническата спецификация към обществената поръчка се отбелязва, че конструкцията е със сравнително нетипична за времето си триставна рамка, в по-голямата си част съставена от монтажни части. 

Пътната плоча обаче е изключително тънка – от 10 см в частта над рамковите елементи и до 8 см в краищата си. Тя реално работи двустранно като конзола. Малката й дебелина е затруднявала по време на строителството уплътняването на бетона и в резултат на лошото вибриране повсеместно, без изключения, цялата долна страна на конзолите е побеляла от теч на вода през тях.

По долната част на съоръжението има повреди, причинени на „крака“ на най-десния монтажен елемент от теч през фугата, отделяща пешеходния мост от тротоарната конзола към сградата в дясно. Бетонът на този елемент е подкожушен, на места обрушен и армировката корозирала.

От горната страна настилката над ключовата става е разрушена, а самата става – протекла. „Шапката“ от мита мозайка над корнизите е напукана и на места обрушена или липсва.

Прави впечатление едно значително слягане на настилката след моста, страна „Зона за отдих“, там където е фугата между моста и конзолната плоча е протекла. На това място при дъжд се задържа вода и в следствие на това непрекъснато оводняване на обратната засипка тя сляга.

Декоративните парапети са сравнително в добро състояние.

Най-важната задача при рехабилитацията на пешеходния мост е отстраняване на причините, довели до сегашното състояние на съоръжението – осигуряване на добро площно отводняване на площта на моста и възстановяване на хидроизолацията и дилатационните му фуги, се казва още в заданието към обявата за публичното състезание.

Заявления за участие в него се приемат до 6 август.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки