Български учени изнесоха доклад на най-големия и авторитетен научен форум в света в областта на радионауките


Български учени изнесоха доклад на най-големия и авторитетен научен форум в света в областта на радионауките
Д-р Марияна Георгиева и организатора на форума проф. Казуя Кобаяши. Снимка: Личен архив
16 Юли 2024, Вторник


Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев представиха своята „Теорема за числата N1(L,n) и тяхното приложение в електромагнитната теория"

Автор: Десант

По личната и най-настоятелна покана на Генералния председател на 35-тата Генерална асамблея на Международния съюз по радионауки URSI с научен симпозиум (URSI GASS), Сапоро, Япония, проф. Казуя Кобаяши, българските учени д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участват с поканен доклад „Теорема за числата N1(L,n) и тяхното приложение в електромагнитната теория“.

URSI GASS е най-големият и авторитетен научен форум в областта на радионауките в света, на който се събират 1500 учени – научният елит на планетата.

Международният съюз по радионауки URSI е създаден през 1919 г. в Брюксел. Има 10 комисии: Електромагнитна метрология; Полета и вълни; Радиокомуникационни системи и обработка на сигнали; Електроника и фотоника; Електромагнитна среда и смущения; Вълново разпространение и дистанционно сондиране; Разпростанение в йоносферата; Вълни в плазма; Радиоастрономия и Електромагнетизъм в биологията и медицината.

От 1922 г. URSI провежда своите Генерални асамблеи на всеки три години, на които представят резултатите от свои изследвания учени от целия свят, работещи във всички посочени по-горе области.

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев са представяли Поканени доклади в Генералните асамблеи на URSI в Чикаго, САЩ (2008), Истанбул, Турция (2011), Пекин, Китай (2014) и Монреал, Канада (2017).

В настоящата Асамблея те представят Теоремата за съществуване и основните свойства, и приложението на нов клас реални числа, които са нарекли в чест на своя баща Никола Георгиев Попниколов „числа на Никола (N-числа)“. Те са въведени от тях като граници на безкрайни числови редици, чиито членове са произведения на нулите на обобщената реална регулярна Вълнова функция на Кулон с подбрани по подходящ начин параметри и променливи, умножени с аргумента на функцията.

Нули на математична функция се наричат числа, при които тя става равна на нула. Познаването им е важно при приложенията й. Тук са пресметнати нулите относно единия от двата параметъра на функцията на Кулон. Споменатите редици клонят към въпросните граници (към числата на Никола), когато аргументът й става безкрайно малък.

Досега функциите на Кулон се използват в квантовата механика и атомната физика. Тук е разкрита нова област на тяхното приложение – електромагнитната теория. Представен е пример за приложение на числата на Никола в теорията на цилиндричните анизотропни вълноводи (структури за разпространение на микровълни), които могат да се използват за разработване на елементи за антени с електронно управление на вълните за радиоастрономията и космическите съобщения.

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев са въвели повече от 20 класа нови числа, групирани в три типа – L, G и T, всеки с по два подтипа, които от своя страна също се делят на подтипове, и са изучили свойствата им. Числата L са наречени гранични, а G – числа на Георгиев и Георгиева. Те са свързани с някои нули на конфлуентните хипергеометрични функции – най-общите функции на математичната физика.

През 2016 и 2019 г. в свои Поканени доклади на Международния симпозиум по електромагнитна теория на URSI, в Хелзинки, Финландия и Сан Диего, САЩ, представят числата T, които са нарекли на името на майка си Трифонка Попниколова – числа на Трифонка.

Генералната асамблея се провежда в Конгресния център на Сапоро на остров Хокайдо. Домакин е Японският национален комитет на URSI. Тя е Асамблеята, подкрепяна на най-високо правителствено ниво от всички, провеждани до сега.

Показател за мащаба и значимостта й е броят на организациите, които участват и с чието съдействие, финансова помощ и сътрудничество тя се организира: Министерството на вътрешните работи и комуникациите, Министерството на земите, инфраструктурата, транспорта и туризма, Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония, Правителството на остров Хокайдо, Правителството на Сапоро, Комитетите по образование на Хокайдо и Сапоро, Университета на Хокайдо, Информационният университет на Хокайдо, Институтите по технологии на Китами и на Муроран, Японската агенция по туризъм, Японския съюз по науки за земята, Астрономичното общество на Япония, Обществото по атмосферно електричество на Япония, Обществото по геомагнетизъм и науки за земята, планетите и космическото пространство, Японското общество по лазери, Японското общество по дистанционно сондиране, Институтът на електроинженерите на Япония, Фондацията за промоция на електро-, електронното и информационното инженерство, Обществото на Инженерите по електроника и електротехника IEEE по антени и разпространение – САЩ, URSI, IEICE, Съветът по наука на Япония, Националният институт по информационна и комуникационна технология, научни, технически и технологични фондации.

За оценката, признанието и подкрепата и за значимостта, която Японската държава отдава на този забележителен форум се разбира от Научната му програма и особено от Програмата на Церемонията по откриването на Асамблеята.

На събитието присъства лично Негово императорско височество престолонаследникът Акишино - братът на японския император Нарухито. Съгласно японския държавен церемониален етикет приемането на поканата от страна на Престонаследника да участва в церемонията, е най-високото държавно признание в Япония лично за проф. Казуя Кобаяши и за значимостта на събитието, което той организира.

По време на церемонията бе представен филмът „URSI: 100 години дейности в областта на радионауките“ с автор проф. Петер Ван Даеле от Университета на Гент, Белгия, Генерален секретар на URSI. В него е проследена историята на електромагнетизма и най-големите открития в тази научна област.

За разлика от други международни организации URSI има два официални езика – френски и английски, поради обстоятелството, че е основан в Белгия.

По думите на проф. Ван Даеле, причината именно Белгия да е инициатор през 1919 г. на създаването на тази световна организация е фактът, че белгийският крал Леополд II притежава в края на XIX и началото на XX в. като лично владение огромни територии в Екваториална Африка с неизчерпаеми природни богатства (по-късно Белгийско Конго, днес Заир). Невъзможността за прокарване на пътища и телеграфни линии в джунглата именно дава мощен тласък на развитието на радиосъобщенията в Белгия и оттам и на науката за радиовълните и на Международния съюз по радионауки URSI.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки