Най-голямата колония от черни щъркели у нас е край язовир Копринка


Най-голямата колония от черни щъркели у нас е край язовир Копринка
Снимка: Пресс ТВ
25 Юли 2024, Четвъртък


В средата на миналия век видът се е смятал за изчезващ. Към момента популацията му бележи увеличение, но все още уязвима

Автор: Десант

Колония от черни щъркели обитава няколко места край язовир „Копринка“ – местността „Гюрля“ и зони около павелбанското село Виден. За четири години популацията се разраснала сериозно и това я прави най-голямата у нас, съобщава Пресс ТВ.

Черният щъркел е защитен вид и е включен в Червената книга на България. Допреди няколко години единственото местообитание у нас, където може да се види такава колония, бе южната част от скалния венец край манастира „Света Троица“ близо до Велико Търново. Двойки черни щъркели са забелязвани да гнездят в Разградско, Странджа, Централен Балкан, но колония от около 40 щъркели както в Павелбанско, няма никъде.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 60-те години на миналия век. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният му събрат обитава тихите вековни гори и строи гнездото си на някое голямо дърво. Ловните му територии се потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, уточнява статия в Уикипедия.

Щъркелът е смятан за божествена птица. Той се приема като символ на здраве и дълголетие.

Хората вярват, че дори има магически способности и там, където се засели, носи късмет и благоденствие. Но съществуват и поверия, че е предвестник на нещастия и природни катаклизми.

В египетските вярвания птицата е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. А някои намират символика с родината, любовта към родната земя и родния дом.

В средата на миналия век черният щъркел се е смятал за изчезващ. Към момента популацията му бележи увеличение, но все още уязвима. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки