В Северна Македония омразата срещу България е един от официалните празници, наричан „Ден на востанието“


В Северна Македония омразата срещу България е един от официалните празници, наричан „Ден на востанието“
Снимката е илюстративна
11 Октомври 2024, Петък


Какво печелят властите на РСМ от антибългарската пропаганда си остава въпрос без смислен отговор

Автор: Проф. Пламен Павлов

Денят 11 октомври е отбелязван в бившата република на несъществуващата от години псевдо-федеративна държава Югославия - Северна Македония, като официален, държавен празник на „народното востание на македонскиот народ“!

Разбира се, „въстанието“ е против „бугарскиот фашистични окупатор“, а самото събитие е възхвалявано от примитивната и злостна пропаганда на властите в Скопие като важен етап в „борбата за самобитност и самостойност“ на т.нар. македонски народ… Нещо повече – като едва ли не фундаментален „принос към победата над фашизма“ в световен мащаб по време на Втората световна война!

Какво се е случило на 11 октомври 1941 г., за да е толкова важно за политиците на днешната независима република, член на НАТО и кандидат за влизане в Европейския съюз?

Според официалната пропаганда и нейната функция, наричана „историческа наука“, на въпросната дата започва епична „ослободителна борба“, чиито акорди отекват и днес! За нейно начало е обявена една по същество миниатюрна акция на шестнадесет участници в т.нар. Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“ в самия град Прилеп.

Всъщност, подобни прояви, също незначителни като мащаб, е имало и преди това. Те обаче са дело предимно на онази фракция на македонските комунисти, които държат на българската си националност, скъсват с подчинението си на югославската компартия и на практика се вливат в българската.

Техен водач е знаменитият Методи Шаторов (1898-1944) – македонски българин и комунистически функционер от международна величина, същият, когото поразените от заразата на македонизма язвително наричат „Стариот бугарин“…

Естествено, за скопската пропаганда, ако искате, историческа „наука“ това е неудобна, забранена тема, така че на пиедестал е поставено „героичното“ събитие от 11 октомври 1941 г. До каква степен участниците в тази „епопея“ са имали самосъзнание на „македонци“ може да се дискутира – все пак не е ли куриозно, че командирът на „бутиковия“ отряд се казва Аспарух (!) Йосифовски (1919-1990)? При това е по-малък брат на обявения за  „народен герой“ Кузман Йосифовски – Питу (1915-1944), убит на 25 февруари 1944 г. край Скопие.

Ще припомним, че Питу е критикуван остро от ръководството на комунистическата съпротива и е смятан за крайно неблагонадежден от Тито и близкия му помощник Светозар Вукманович – Темпо. Така е, защото Кузман Йосифовски поддържа връзки с българските комунисти и е привърженик на идеята Македония да се откъсне от бъдещата Титова Югославия! Познавачите на епохата допускат, че е  напълно възможно да е ликвидиран по заповед на високопоставените си югославски „другари“.

Такава е и съдбата на „Стариот бугарин“ Шаторов… Един от участниците в акцията е бъдещият писател, драматург, политик и дипломат Никола Кепев (1921-2009), известен като Коле Чашуле –  син на Илия Кепев, директор на българската гимназия в Прилеп по време на Първата световна война… Нека се върнем обаче към „баталната“ схватка на Аспарух Йосифовски и неговите партизани с „бугарскиот фашистички окупатор“ на 11 октомври 1941 г.

Хората на командира с името на „турано-бугарскиот хан“ Аспарух се разделят на три групи от по няколко човека. Първите две нападат полицейския участък и местния затвор, третата трябва да прекъсне телефонните жици и електричеството в града. При нападението над участъка, ако изобщо можем да го наречем така, при наглед случайна среща и разговор подло е убит от упор „български фашистки полицай“ – в същност такъв е мобилизираният местен българин Петър Колев от Смилево, баща на три деца, който на всичкото отгоре е племенник на апостола на македонските българи Даме Груев!

За терориста Душан Наумовски/Душко Наумов (1921-1961) не е особено трудно да го застреля, тъй като двамата се познават, нещо повече – „фашистът“ е личен приятел на бащата на Душко и техен съсед! Докато Душко извършва този „подвиг“, Аспарух хвърля бомба в участъка, от която няма особен ефект. Втората група не постига нищо, а третата успява „героично“ да пререже няколко кабела… След убийството на Колев започва стрелба, а „храбрите борци“ плюят на петите си и се измъкват от града, бягайки покрай реката…

Любознателният читател може да прочете повече за всичко това в добре  написаната статия в българската страница на „Уикипедия“, както и в един хубав материал в сайта „Трибуна“ от 11 октомври 2019 г.

С няколко думи, Душко, който е на едва двадесет години, изпълнява поставената му задача, но, осъзнавайки поне донякъде мерзостта на стореното, разбираемо изпада в тежка депресия. Скоро е заловен от полицията. Според тогавашното българско законодателство все още е непълнолетен, поради което не е осъден на смърт, а изпратен в затвора. Освободен е през есента на 1944 г. и започва полицейска кариера, но заради извършена кражба отново е в затвора, този път на мечтаната от него Югославия…

Поради криминалните си прояви не е награждаван с отличия, нито пък е обявен за „народен герой“. Загива в катастрофа през 1961 г. И, както следва да се очаква, името му се пропуска в гръмките речи, посветени на „народното въстание“.

Ето какво казва бившият премиер на РС Македония Зоран Заев на 11 октомври 2021 г.:

„На този ден 16 младежи, партизани от Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“, нападнаха полицейското управление на тогавашните фашистки окупационни сили и прекъснаха телефонните и електрическите връзки с града. (…) Тази шепа млади хора имат силен импулс, силната воля и решимостта да се изправят срещу фашистките окупационни армии. Да продължат държавно-строителната дейност на всички предишни поколения, мечтали за независима македонска държава. Те направиха собствения си живот оръжие за тази идея, защото знаеха, защото видяха, защото разпознаха, че свободата, справедливостта и държавата са на една крачка от реализацията…“

Коментарът е излишен, но е напълно възможно днешният премиер да надмине своя предшественик, който все пак беше далеч по-умерен в изказванията си за България. Ако се съди по изявите на Мицкоски, ще е още по-зле. Вместо отговор на патетичните речи на македонските политици ще  цитираме онова, което е написал непознат за мен участник в един интернет форум. Казаното от него е кратко, но пък пределно точно:

„Днешната власт в Скопие е обявила 11 октомври за ден на „въстанието на македонскиот народ против фашизма“. На тази дата, доколкото можах да намеря данни, някакъв лумпен от Прилеп убива български стражар пред полицейския участък в града. Стражарят, освен, че е личен приятел на баща му, по народност е българин от Македония. Други няколко индивида отиват до телефонната централа и прерязват няколко кабела. Та това им е цялото въстание.

Някой, ако има по-точни данни за това, което се е случило в Прилеп на 11 октомври 1941-ва, нека каже. По-интересното е друго: днешната власт всяка година прави възстановки на събитието. Интересно, каква ще е тази възстановка – някакъв убива свой съгражданин, приятел на баща си, без другия да го очаква (защото са разговаряли преди това) и това се води за въстание...“

Извинявам се на читателите за изразите в кавички, многото многоточия и удивителни, но е невъзможно тази „сага“ да бъде разказана без ирония и сарказъм, а и с дълбоко съжаление. Докога откровените лъжи ще продължават да са основа на политиката на Скопие към държавата, която първа в целия свят призна македонската независимост, оказа на младата република каква ли не помощ, вкл. военна, и т.н.?!

Какво печели република Северна Македония от всичко това или става дума за особен вид тежка патология… В броя на „Труд“ от 13 октомври 2022 г. известният политик Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание и посланик в Скопие, написа по повод на фамозния 11 октомври: „Омразата срещу България – официален празник!“ – оценка, с която няма как да не се съгласим.

Източник: ТРУД


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки