„Алфа Рисърч“ вижда седем партии в парламента


„Алфа Рисърч“ вижда седем партии в парламента
24 Октомври 2024, Четвъртък


Вижте какви са електоралните нагласи три дни преди вота

Автор: Десант

Седем политическите партии биха влезли в следващото 51-во Народно събрание. Възможно е и още една формация да прескочи 4-процентната бариера, показва изследване на електоралните нагласи на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ три дни преди предсрочните избори в неделя.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското място. Партията на Бойко Борисов успява да постигне висока мобилизация сред привържениците си и да си осигури комфортна преднина пред опонентите си. ГЕРБ приключва кампанията с подкрепа от 26.5% сред твърдо решилите да гласуват и първото им място е едно от малкото сигурни неща в предстоящите избори.

"Продължаваме промяната-Демократична България" (14.9%) и "Възраждане" (14.2%) продължават да спорят за второто място. И двете формации са изправени пред предизвикателства. ПП-ДБ все още не успяват да си върнат подкрепата на оттеглилите се през юни избиратели. "Възраждане" търпи конкуренция от позициониращи се в радикално-популистката ниша формации като "Има такъв народ" (ИТН) и "Меч".

Сред най-ожесточените битки се очертава тази между двете крила на ДПС. Седмица преди вота позициите на водения от Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" (7.9%) и на крилото около Делян Пеевски "ДПС-Ново начало" (7.4%) са почти изравнени.

"Алианс за права и свободи" има по-голям резерв от колебаещи се избиратели, докато "ДПС-Ново начало" има по-силни институционални позиции сред кметовете на населените места, където е съсредоточен вота на българските турци и мюсюлмани. Неясно остава и как ще се развие вотът в чужбина, отбелязва "Алфа Рисърч".

БСП-Обединена левица (7.2%) и "Има такъв народ" (6.1%) са другите двама участници, които допълват картината на седемпартийния парламент. И двете формации обаче регистрират относително по-ниска степен на мобилизация, неустойчивост и потенциална динамика в подкрепата.

Под 4%та бариера, но най-близо до нея са "Меч" (3.8%), "Синя България" (2.7%) и "Величие" (2.6%). Въпреки че за влизане в парламента може да са необходими рекордно ниските 80 000 гласа, едва ли две партии ще съумеят да ги съберат. По-вероятно е само една от тези формации да оползотвори мигриращия емоционален и протестен вот, смята "Алфа Рисърч".

Вариант за протестно настроените избиратели остава и опцията "Не подкрепям никого", към която се ориентират около 3% от решилите да отидат до урните.

При седем партиен парламент ГЕРБ и ПП-ДБ могат да бъдат близко до мнозинство и да търсят подкрепата на трети партньор за съставяне на правителство. Предвид досегашните заявки от страна на двете формации ситуацията изглежда все така трудна за разрешаване. Очакванията на избирателите обаче са недвусмислено за намиране на вариант за редовно управление. Нов неуспех би делегитимирал цялата политическа класа, отбелязва социологическата агенция.

Източник: Медиапул


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки