У нас авторите взимат 6 пъти по-малко от средното за Европа


У нас авторите взимат 6 пъти по-малко от средното за Европа
12 Ноември 2015, Четвъртък


България продължава да неглижира авторите в сферата на музикалната и аудиовизуалната индустрия.



Този извод направи Сдружението на композитори и автори „Музикаутор“, след като излезе докладът на Световната организация за авторско право CISAC за събраните авторски възнаграждения през 2014 г.

Едва 0,0079% от БВП се отделят в България за авторите на музика и филми. Този процент за всички страни в Европа е 0,049%, сочи докладът. В реално отношение дружествата за колективно управление на права са събрали почти 3,32 млн. евро на фона на общо 4,868 млрд. евро за страните на континента. В световен мащаб България не присъства в класациите на CISAC, тъй като е сред държавите, които събират средно 0,014% от БВП.

От данните става ясно, че у нас се отделя шест пъти по-малко за авторски възнаграждения като дял от БВП спрямо всички страни в Европа, а изчислени на глава от населението, авторските възнаграждения са с 12 пъти по-ниски стойности. Ако в България се събират по 0,46 евро на глава от населението, то за европейските държави средната стойност е 5,49 евро.

Творческата индустрия генерира над 4,5% от БВП на Европейския съюз, но за съжаление България няма особен принос за това. Напротив – оценката за нивото на спазване интелектуалната собственост в страната ни е негативна. Това е причината от 2013 г. насам нашата държава да бъде включена в т.нар. „Черен списък 301“ на Американския търговски представител, тъй като дефицитът в закрилата на правоносителите е недобър сигнал за потенциалните инвеститори в страната ни.

Заедно с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Профон, „Музикаутор“ внесе в Министерство на културата предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които бяха подкрепени от CISAC. С тях се цели синхронизирането на законовите регламенти с бизнес реалностите.
Въпреки това сдружението разчита на самосъзнанието на бизнеса, който има законово задължение да възмездява авторите, чиито произведения използва. Това е така, тъй като стимулирането на музикалната и аудиовизуалната индустрия е ключово и за развитието на други икономически сектори, които заедно биха довели до по-висока добавена стойност на българската икономика.
Кристина Стоянова


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки