Цените на жилищата са скочили средно с 16%


Цените на жилищата са скочили средно с 16%
Снимката е илюстративна
25 Юни 2024, Вторник


Новото строителство поскъпва, нараства търсенето на ипотечно кредитиране

Автор: Десант

Варна е лидер сред големите градове у нас по годишно поскъпване на жилищата с 23,5%, благодарение на голямото увеличение при цените на новото строителство, където те са се повишили с цели 35,3% за една година спрямо покачване с малко над 19% в края на 2023 г. В същото време старите жилища в морската столица са поскъпнали с 18,3%.

На годишна база двуцифрени ръстове бележи също София, където новите жилища в София са поскъпнали с 25,3% на годишна база, старите са нараснали с 13,3%. Жилищата в Бургас също са поскъпнали двуцифрено за една година – с 12,3%, но ръстът се забавя в сравнение с края на 2023 г. Във втория по големина морски град у нас старите жилища поскъпват малко по-бързо от новите. Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в Бургас са се повишили с 2,7%.

В цялата страна цените на жилищата са се повишили с 16% за година, което е значително ускоряване на ръста спрямо 2023 г., когато те се покачваха с около 10% на годишна база. Само за едно тримесечие жилищата у нас са поскъпнали със 7,1 на сто спрямо едва 1,2% в края на 2023 г.

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, чийто обем продължи да расте силно и през първите три месеца на тази година благодарение на лихвите, които остават на едни от най-ниските нива в ЕС.

Източник: investor.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки