Доброволци ремонтират и обновяват палаклиси и църкви, поставят кръстове и градят чешми в село Бачково


Доброволци ремонтират и обновяват палаклиси и църкви, поставят кръстове и градят чешми в село Бачково
Снимки: Община Асеновград
19 Август 2024, Понеделник


Все още продължава набирането на средства за довършване на богоугодните им дела

Автор: Десант

Доброволци и кметство в асеновградското село Бачково реставрират стари параклиси край населеното място. В последните години няколко божии храмове са били обновени, което е допринесло за съхранението им и вече се посещават от местни и гости. В близост до тях са създадени и кътове за отдих и почивка. Някои ремонтни дейности са напълно завършени, а за други продължава набирането на средства.

Обновяването и ремонтите на всички параклиси и църкви, които са ремонтирани в околностите на населеното място, е направено благодарение на доброволен труд и дарения.

200-годишният параклис „Св. Варвара“, разположен над с. Бачково, е изцяло обновен. С времето сградата е била напълно изоставена. Доброволците, с подкрепата на кметството, са разчистили растителността и са оформили пространството пред параклиса, като място за отдих. Изгледът от там открива красотата на дефилето и Бачковския манастир.

Монтирана е чешма и 6-метров метален кръст, на който е поставено и осветление. Изградени са два навеса, които осигуряват сянка и създават приятна прохлада. Ремонтиран е покривът, подменени са иконите, освежена е самата постройка.



Параклис „Св. Петка“ се намира в самото с. Бачково. Той също е бил изоставен във времето. Към момента мястото около нео е оформено стъпаловидно на нива със зидове, монтирана е и чешма. Изградени са свод и навеси, поставени са пейки. Ремонтиран е целият покрив на постройката, освежени са стените, подновени са иконите.



Параклис „Св. Георги“, разположен над с. Бачково, също е ремонтиран. Поставен е нов навес, декориран с т. нар. камъни - тикли - отпред (по стар бачковски обичай). Изцяло е ремонтиран покривът на постройката, като по този параклис предстои още работа.

В църквата „Св. Атанасий“, която е построена през 1848 г. и е разположена в началото на с. Бачково, също тече ремонт. Сградата е била в доста лошо състояние. Вече куполът е напълно обновен, а по камбанарията се извършват ремонти дейности все още.

Това е първият етап от планирания ремонт по храма. Реставрацията ще продължи с обновяване на оградата и подмяна на покривната конструкция, след като се съберат необходимите за това средства.




В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки