След десетгодишно прекъсване, сватбарски оркестри от цялата страна отново ще се надсвирват в Стамболово


След десетгодишно прекъсване, сватбарски оркестри от цялата страна отново ще се надсвирват в Стамболово
30 Август 2024, Петък


Фестивалът, наричан някога Национална среща на оркестрите за народна музика, е замислен по времето на социализма като борба срещу „ориентализмите“ и „циганията“

Автор: Десант

След десетгодишно прекъсване в хасковското село Стамболово се възстановява традицията на един от най-атрактивните музикални форуми у нас – Фестивал на сватбарската музика. На 6 и 7 септември гостите и жителите на населеното място ще могат да се насладят на изпълненията на музиканти от цялата страна. Сватбарските оркестри ще огласят местния стадион с игривите си ритми.



Надсвирването, наричано официално Национална среща на оркестрите за народна музика, е организирано за пръв път на 16 – 17 септември 1985 г. като продължение на предходни събития в Дълбок извор и Първомай. То е замислено от тогавашния соц режим като опит да се канализира развитието на жанра на сватбарската музика, който придобива голяма популярност през 80-те години, но е маргинализиран от официалните медии и форуми за народна музика.

Фестивалът има конкурсен характер. Както отбелязва Лозанка Пейчева в труда си „Между Селото и Вселената: старата фолклорна музика от България в новите времена“, някогашните журита са си поставяли за цел да се борят с неодобрявани от властите черти на сватбарската музика – „ориентализми“, „цигания“, „самоцелен техницизъм“, „песни със съмнителен произход и уродливи текстове“.

Сега оркестрите ще бъдат оценявани по десетобалната система, като критериите са за: стилно изпълнение; майсторство на изпълнението и сценично и артистично присъствие. 

На сцената на фестивала в миналото са се представяли водещите за времето си изпълнители на сватбарска музика, като Оркестър „Тракия“ на Иво Папазов, Оркестър „Младост“ на Иван Милев, Оркестър „Канарите“ на Атанас Стоев.

През 80-те и 90-те години са проведени осем надсвирвания, последвани от един по-късен опит за възстановяване на събитието през 2014 г.



С днешна дата организаторите на надсвирването обещават на публиката много развлекателно шоу и невероятно забавление.


В категории: Добри Вести , Фолклор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
02.09.2024 20:51:35
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки